Bronzkori rönkház

és egy vaskori kelta veremház
rönkház

A velemi Szent Vid hegy késő bronzkori és kora vaskori lelőhelye az egyik legjelentősebb a Kárpát-medencében.
A Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának és Velem Önkormányzatának együttműködéséből jött létre az itt található régészeti témapark.

a rekonstrukció


A korhű és pontos ismertetés végett fontos volt, hogy hagyományos technikával épüljenek a házak, melyeket a régészeti leletekre és az írásos emlékekre alapozva rekonstruáltunk. A bronzkori rönkház 6X4 méteres alapterületű, enyhén földbe mélyített, alapfalai kövekkel kirakott, nyeregtetős épület. A kelta veremház 5X4 méteres, félig földbe vájt, ágasfás-szelemenes, földre támaszkodó, nádfedéssel borított tetővel rendelkező épület.

a témapark


A kor szellemiségének és az ICOMOS előírásainak is megfelelő régészeti témapark bemutatja a bronz- és vaskori ember életkörülményeit, használati eszközeit, viseleteit, ékszereit. A rekonstuálás és bemutatás mellett interaktív múzeumpedagógiai foglalkozásokon és bemutatókon is részt lehet venni. A tárlatvezetések, családi programok, gyermekfoglalkoztatók, korhű eszközök és ételek kipróbálása mind segítenek átélni és megérteni az adott kor emberének mindennapjait, szokásait.


képgaléria
# # # #