Platánplán apartmanház
Platánplán szállásépület
Platánplán látványterv
Platánplán rönkház

Kézzel készített rönkház

az erdő mélyén
tervezés, tanácsadás

A Kőszegi-hegységben található tervezési helyszínre, egy már korábban álló ház helyére épült ez a nyaralóépület. Lényeges volt, hogy az újonnan tervezendő ház mind anyaghasználatában, mind korszerűségében illeszkedjék a környék hegyi atmoszférájához és arányaival, egyszerű megfogalmazásával utat mutasson a közeljövő tervezendő építkezéseinek.

az épülettömegről


A rönkfalas épület rusztikus, földközeli nehézkességét a nagy belső terek, a nyílások nagy mérete és a tetőszint könnyűszerkezetes építésmódja hivatott oldani. A meredek hegyoldal sziklateraszára ülő ház alsó szintje mintegy kinő a talajból, erre kerül fedésként a könnyű tető és a hátsó terasz. Ezt az "ellebegtetést" szolgálja a raktár helyén építendő ferde kőtámfal, a felette épülő fa terasz, a tetőorom megdöntése és az északi tetővég konzolos kiállása. A felső világ könnyedségének megjelenítését szolgálja a tetőtéri loggia léclamellás, transzparens lezárása is.

a térkapcsolatokról


Az alsó telek felől gyalog közelítve a földszintre érkezünk. Itt a bejárat mellett kőburkolatú étkezőterasz fogad, deszkaburkolatú járda vezet az ajtóhoz. Az étkező előtérbe érkezünk. Ez a ház központja, itt található egy épített kandalló és a kis konyha is. Innen nyílik a földszinti mosdó, benne a  sótéglákból falazott favázzal elválasztott szauna. A központi térből indul a lépcső, tere szélesen megnyíló galériával kapcsolja össze a két szintet. A tetőtéri nappali teljes oromfala délre tájolt üvegfallal nyílik a dombra épült teraszra. A nappaliból nyílik a hálószoba, mosdóval, innen az északi (konzolos) loggiára lehet kimenni.