Mi a készház?

Mi a készház?

Mi a készház?

“Ház a gyárból” a találó kifejezés. A fal- födém- és tetőszerkezet elemei, időjárástól független körülmények között, üzemcsarnokban, teljes magasságban, hosszban készülnek, külső belső hőszigeteléssel, egyes esetekben nyílászárókkal is szerelve. Az elemek egy külön járművel az előkészített alapra kiszállítják és ott legalább félkész kivitelben összeszerelik. Általában favázas, és egyben könnyűszerkezetes épület, de készülhet akár  téglából, agyagkavics, beton és  fa beton szerkezetből  is. Európában jellemzően elterjedt az előregyártott, nagypaneles falelem.

Platánplán Készház - munkafolyamat

A készházak jellemző tulajdonságai

Gyorsaság

Gyorsaság

Akár 3 hónap alatt is kivitelezhető

Tervezhetőség

Energia takarékosság

Kevesebb munkaórával kivitelezhető és kevesebb energia felhasználását igényli a gyártás építés és üzemeltetése során mint egy téglaház.

CNCAsset 1@4x

Tervezhetőség

A CNC technológia milliméter pontos kivitelezést biztosít a helyszínen is és a költségvetésben is

Minőség

Minőség

A NMÉ és ETA értékeléssel rendelkező szerkezetek és a MAKÉSZ folyamatos ellenőrzése a garancia az értékállóság megteremtéséhez.

Mi a különbség?

Helyszíni vázas szerkezet

A legrégebbi faszerkezetes építési mód – a hazai népi építészetben a Somogyi  talpas- és a Tolnai fachwerk tájházak őrzik nyomait. Napjainkban két ága van  a kivitelezésnek: a fűrészáruból a helyszínen összeeszkábált házak és a prémium minőségű hossztoldott, szárított szálanként bevizsgált KVH, alapanyagokból CNC technológiával előregyártott ács kötésekkel ellátott  mérnöki szerkezetek.

Kispaneles technológia

az építőlemezek méretéhez  igazodó (általában 125 cm széles) üzemben előállított standard fal elemekből kivitelezett lakóházak és középületek: boltok, óvodák készültek belőle tömegével a 80-as és 90-es években. Ma is használatos technológia, mivel előállításukhoz kisebb műhelyek is elégségesek. a jelenlegi legelterjedtebb formája a SIP panel.

Nagypaneles technológia

Napjainkban a legkorszerűbb és leggyorsabb faház gyártási technológiája, a fal-, födém-, és tetőszerkezetek elemeit üzemben gyártósorokon akár 13 m-es hosszig egybe összeszerelik a favázszerkezetet, építőlemezekkel borítják, elhelyezik a hőszigetelést a szerkezetben és adott esetben a külső felületeken és azt vakolják is, valamint a külső nyílászárók is a helyükre kerülnek.

Teherhordó falaink elõregyártott elemekbõl állnak. Kétféle technológiát alkalmazunk, melyet a helyszín megközelíthetõsége határoz meg. Az elõregyártott vázszerkezetet CNC technológiával munkálják meg, amely biztosítja az elemek pontos méretét és helyes illesztését. Nagypaneles szerelés esetén a falakat üzemben állítják össze gyártmányterveink alapján. A falak külsõ hõszigetelését nút-féderes farost táblákkal biztosítjuk. A bordaváz közeit pedig cellulózzal fújjuk be. A belsõ oldalon párazáró vagy párafékezõ fóliát helyezünk el. A külsõ felületet faburkolattal vagy vakolva is készítjük, a belsõ felületeket pedig gipszkarton vagy lambéria burkolattal látjuk el. Konyhákban és fürdõszobákban impregnált gipszkartont használunk.

Részletesen kidolgozott típusterveink a többéves tervezési, kivitelezői tapasztalatainkból, valamint elégedett ügyfeleink igényeiből inspirálódva születtek meg. Tervkatalógusunk összes mintája hatékonynak bizonyulnak egy személyes, egyedi tervkészítés esetén is, melyek nem csak felgyorsítják a tervezés folyamatát, hanem irányt is mutatnak Önök számára!

Gerendaház

Boronafalas építési technológiával, fa gerendákból épített épület. A hőtechnikai előírások betartása miatt, csak a tömör gerenda nem teljesíti a követelményeket, ezért a gerendafalat hőszigetelő réteg követi, számításoknak megfelelő vastagságban, majd belső oldalon igény szerint ismét gerenda profil, vagy valamilyen építőlemez (gipszkarton, gipszrost, vályoglap vagy MGO,) borítás kerül.

Rönkház

Boronafalas építési technológiával, szabályos vagy szabálytalan kör keresztmetszetűre megmunkált tömör faanyagból épített épület. Lakóház esetében csak az extrém vastag, 50 cm feletti átmérő tudja önmagában az energetikai követelményeket teljesíteni, ami kézzel faragott rönkökkel megvalósítható, vagy vékonyabb rönkök esetén a duplafalas szerkezet a megoldás a falak közötti hőszigeteléssel, erre általában természetes anyagokat használnak: cellulózt, farostot de elterjedt a birka gyapjú használata is.

Rétegragasztott fapanelek

A rétegragasztott fapanel – RRP (CLT, KLH, BSP, BBS, X-LAM) egy több rétegből speciálisan felépített tömör fa szerkezeti elem teherhordó célokra. Nagy méretekben lehet gyártani, ezért kitűnően alkalmas térképző építő elemek, mint például fal, födém, tető kialakítására. A rétegragasztott fapanel több réteg fűrészáruból, pontosabban legalább három, egymásra merőleges száliránnyal elhelyezett, egymáshoz ragasztott fenyő deszkarétegekből áll. Ennek a különleges ragasztási módnak köszönhetően a dagadás, zsugorodás, valamint a vetemedés mértéke elhanyagolható. A rétegek egymásra merőleges száliránya garantálja a termék hossz- és keresztirányú formatartósságát.

SIP Panel

SIP-panel nem más, mint két OSB lap közé egy speciális anyaggal beragasztott EPS szigetelő lemez alkotta építőanyag.