Álomház az alpokalján

Álomház az alpokalján

A házról részletesen

 

 • null
  Méret: 278 m2 pincével, tetőtérrel és terasszal együtt
 • null
  Család: 4 fő
 • null
  Helyszín: Sopron
 • null
  Átadás éve: 2008

A házigazdák életében a finn rönkházzal kézzelfoghatóan egy gyerekkori álom vált valóra. Egyöntetűen állítják, ha még egyszer építkeznének, szóba sem jöhetne más, mint egy hasonló rönkház. A háromtagú család egy gyermekükkel vették birtokukba a kellemes alpokaljai lankás domboldalon a háromszintes otthonukat.

A FAANYAG

A tetemes mennyiségű, 21 cm vastagságú faanyag sűrű, tömött évgyűrűszerkezetével, magas gyantatartalmával Finnországból érkezett. Először egy bóros-sós oldatú kezelésen esett át, majd narancsolajjal lett lekenve, s csak ezt követően kezdődhetett a ház tető alá hozatala. Ez mindössze két hónap alatt valósult meg, majd a gépészeti munkák után a család a 94 m alapterületű, 154 m hasznos lakóterű otthonába költözhetett be. A finn rönkök attól a

naptól kezdve magas minőséget, évszázadokban mérhető élettartamot és egészséges klímát biztosítanak a háznak és lakóinak.

A BELSŐ TÉR

A házaspár ragaszkodott ahhoz, hogy az alsó lakószint egy térben legyen, mégis a helyiségek szeparálódjanak el egymástól. A terek elhelyezése során fontos szempont volt, hogy a konyhából ki lehessen látni, s a nagy üvegfelületek mentén elhelyezkedő étkező így a család és a vendégek közkedvelt helyévé vált. „A nálunk vendégeskedő baráti társaság, ha tehetné, sokáig elidőzne az otthonunkban. A rönkház általában ilyen: aki elkezd ücsörögni a cserépkályha vagy kandalló mellett, az nehezen tud onnan felállni” – állítja a tulajdonos otthonuk miliőjéről.

Gerendaház magazin írása

 

 

A nálunk vendégeskedő baráti társaság, ha tehetné, sokáig elidőzne az otthonunkban. A rönkház általában ilyen: aki elkezd ücsörögni a cserépkályha vagy a kandalló mellett, az nehezen tud onnan felállni” – mesél vendéglátónk otthonuk miliőjéről. Manapság megbecsülendő, ha olyanról hall az ember, hogy a megrendelő és a kivitelező a szerteágazó, terhektől sem mentes munkálatok végén is egymást értékelő, korrekt kapcsolatokat ápolnak. Pedig létezik ilyen. Vendéglátónk azzal kezdi otthonuk megszületésének történetét, igazán sokat köszönhet annak, hogy a sarkalatos kérdésekben házuk kivitelezőjére hallgatott, aki sokéves tapasztalata révén konstruktív javaslatokkal segítette a sikeres közös munkát.

A házigazdák életében a finn rönkházzal valóban egy gyerekkori álom valósult meg. A háromtagú család egy gyermekükkel harmadik éve vette birtokába a kellemes alpokaljai lankás domboldalon a háromszintes otthont, s egyöntetűen állítják, ha még egyszer építkeznének, szóba sem jöhetne más, mint egy hasonló rönkház. A tetemes mennyiségű, 21 centiméter vastagságú faanyag sűrű, tömött évgyűrű szerkezetével, magas gyantatartalmával Finnországból érkezett. Először egy bóros-sós oldatú kezelésen esett át, majd majd narancsolajjal kenték át, csak ezt követően kezdődhetett a ház tető alá hozatala. Ez néhány évvel ezelőtt mindössze két hónap alatt éppen karácsonyra valósult meg, majd a gépészeti munkák után nyáron költözött a család a 94 nm alapterületű, 154 nm hasznos lakóterű otthonába. A kivitelezési munkálatokat hosszas tervezgetés előzte meg, az alapok letételét megelőzően két évvel a házigazdák fejében már összeálltak a tervek. A házaspár ragaszkodott ahhoz, hogy az alsó lakószint egy térben legyen, mégis a helyiségek szeparálódjanak el egymástól. Így került a dolgozószoba is a közös térbe, a nyugodt munkához mégis kissé elkülönülve. A terek elhelyezése során fontos szempont volt, hogy a konyhából ki lehessen látni a kertbe, és főzés közben is szem előtt legyenek a szabadban játszó gyerekek. A nagy üvegfelület mentén elhelyezkedő étkező közkedvelt helye a családnak. Télen a havas kertet látni, nyáron pedig a színes virágok látványa miatt élmény leülni az étkezésekhez. 

A felső szinten egy galériás rész osztja ketté a teret: a gyermekparadicsomra, valamint a szülői részre, amely a háló- és fürdőszobából, valamint a gardrób helyiségből tevődik össze. A tulajdonosok a rönkház alapszínének a sötétbarnát választották, míg a takarólécek egyik kedvencükben, pasztell zöldben pompáznak. S hogy a két szín ne nyomja el egymást, az ablakok és ablakkeretek világos barnás árnyalatot kaptak, így e három együtt remekül kiemeli és erősíti egymást.A lakberendezés a családtagok ízlését dicséri, akik teljes egyetértésben a hagyományos, klasszikus, romantikus stílus felé „hajlottak”. Mind az otthoniak, mind a náluk vendégeskedők egyik kedvenc pihenőhelye a két külön tűztérrel működő kandalló, valamint a cserépkályha és környéke. Míg a kandalló az égő fa látványával a hangulatot biztosítja, addig  a cserépkályha a fűtésben nyújt segítséget. Kedvező elhelyezkedésének köszönhetően az egész ház melegét garantálja, a gázfűtést alig-alig kell a családnak használni. A meleg víz biztosítására hat négyzetméteren három elemből álló napkollektort alkalmaznak. Azt még mindenképpen fontosnak tartjuk elmondani – veszi vissza a szót Péter, a házigazda, hogy sokan, véleményünk szerint tévesen úgy gondolkodnak, hogy a tervező csupán egy szükséges „elem” az építkezés folyamatában. Ezzel szemben mi úgy látjuk, kifejezetten sok múlik a tervezőn.  Egy jó tervezőnek komoly rálátása van a térkapcsolatokra is: mit mi mellé rakjunk, mit célszerű az északi, mit a déli oldalra helyezni. Olyan apró ötletek, amelyek alapvetően eszébe sem jutnak az embernek. A fiatal család igen sokat merített abból, hogy végigjárta a kivitelező cég referencia házait, beszéltek a tulajdonosokkal, valamint bebarangolták a bécsi Blaue Lagune készházpark házait. Mesélik, ezek roppant fontosak voltak a döntéseik meghozatalát illetően, hiszen egészen más egy elkészült házba bemenni, látni a a terek méreteit, mintha csupán a papír mellett ülne az ember. 

Letöltés

Töltse le a  referencia munkánk alaprajzát, vagy a róla készült Gerendaházak Magazin cikket. A Platánplán Készház általános műszaki tartalmának letöltésére is van lehetősége!

GM download
tervrajz
műszaki tartaom letöltés copy