Elegáns Vadászház

Elegáns Vadászház

A házról részletesen

 

 • null
  Helyszín: Fertőhomok, Győr-Moson-Sopron megye
 • null
  Méret: 149 m2  
 • null
  Család: 4 fő
 • null
  Átadás: 2016

A Fertő-part félreeső kis zugában, virágzó gyümölcsfák és madárcsicsergés között bújik meg ez a kedves ház. Az eleinte nyaralóként funkcionáló tégla- és kőépületet elegáns faszerkezettel toldottuk meg. Az eredmény egy rendezett és romantikus élettér lett, mely a ház tulajdonosainak elképzeléseit dicsérik.

AZ ANYAG

Tégla- és kőépületük bővítésénél fontos volt, hogy a ház új része is időjárásálló anyagból készüljön. Az anyag választásánál a vörösfenyő mellett döntöttünk, hiszen ez az egyik legtartósabb fafajta. Előnye, hogy könnyen megmunkálható, hosszútávon is maradandó és strapabíró faanyag. Rendkívül sűrű évgyűrű szerkezetű: előfordul, hogy egy centiméteren akár 30 gyűrű is megszámolható.

A HANGULAT

 Az évszázados népi tradíciókat a különböző elemekkel sikerült a házba becserkészni. A ház a lenyűgöző finomságaival utolérhetetlen hangulatot áraszt belül, míg a Horvátországból származó természetes kő épületet kívülről is karakteressé teszi. Ezektől a visszafogott és érdekes anyagoktól, megoldásoktól lett elegáns és utánozhatatlan az otthon.

Gerendaház magazin írása

 

A Fertő-part félre eső kis zugában, virágzó gyümölcsfák és madárcsicsergés között bújik meg ez a kedves ház. Vendéglátóink a nyolcvanas években vásárolták. Eleinte nyaralóként funkcionált, később került sor a bővítésére: a tégla és kő épületet  elegáns  faszerkezettel toldották meg.

 Az időjárási viszontagságoknak jobban kitett házrész, így az erkély korlátai, vörösfenyőből készültek, hiszen ezt tartják az egyik legtartósabb fafajtának. Maradandó és strapabíró. A házigazdák tudásukat, szakértelmüket remekül kamatoztatták életterük kialakításában. Mindketten faipari-mérnökök, egyetemi oktatók, kutatók, akik kevés pénzből, nagy szakértelemmel, rengeteg munkával és fáradozással teremtették meg visszafogott, ám mégis elegáns otthonukat. A házigazda Somogyból származik. Gyerekkori élményei, édesapja életbölcsessége, munkabírása mind a mai napig meghatározó számára. Somogyi fafaragó művészek különleges, zsűrizett munkái egyedi színt visznek az otthon berendezésébe. A konyhát díszítő faragott téka, tulipán és rozmaring motívumokkal minden tekintetet magához von, ahogy a búsuló betyár szobrocskája is. A ház ura nem csak erdész és faipari mérnök, hanem vadgazda is. A nappali ékessége, az a vadászjeleneteket ábrázoló bútor, amelyet Tóth Mihály csont és fafaragó népi iparművész készített. Az erdélyi szőttesek,a dísztányérok, az írásos párnák szintén a magyar népi kultúra egyedülálló szépségét hirdetik. A háziasszony citerája apai örökség, Kiskunfélegyházáról, és szépen megfér az Erdélyből érkezett míves cserépkályha mellett. Vendéglátóink büszkén őrzik mindazt az örökséget, melyet családjukból, szülőföldjükről kaptak és hoztak magukkal egész életükön keresztül. Mi sem bizonyítja ezt jobban az udvaron található kemencénél. A frissen sült ropogós kenyér, a kukoris (somogyi kalács) ízét évek múltán sem lehet feledni. Rengeteg szakkönyv tanulmányozása után, egy idős mester segítségével készült el a kemence. Baráti találkozók, ünnepek főszereplője, hiszen mindenkit lenyűgöz, évszázados tradícióval bíró finomságaival, és nem utolsósorban utolérhetetlen hangulatot biztosít. A terméskővel kirakott borospince a világ minden tájáról származó boroknak ad otthont, ám ezek a nedük nem kelhetnek versenyre a hazai borokkal. A nappali padlójának egy részét borító jura márvány mintázatát apró tengeri állatok, rákok alkotják. A Horvátországból származó természetes kő karakteresebbé teszi az épületet. Ezektől a visszafogott és érdekes anyagoktól, megoldásoktól lesz elegáns és utánozhatatlan az otthon, nem beszélve arról a “lélekről”, melyet vendéglátóink a falai közé varázsoltak. A faszerkezetet a soproni Platán-Plán Bt. kivitelezte. 

Letöltés

Töltse le a  referencia munkánk alaprajzát, vagy a rla készült Gerendaházak Magazin cikket. A Platánplán Készház általános műszaki tartalmának letöltésére is van lehetősége!

GM download
tervrajz
műszaki tartaom letöltés copy