Komplett kisház nagy perspektívával

Komplett kisház nagy perspektívával

A házról részletesen

 

 • null
  Méret: 47 m2 terasz nélkül
 • null
  Család: 1 fő
 • null
  Helyszín: Csánig, Vas megye
 • null
  Átadás: 2016

A készházas megoldást főként a sürgető időtényezőnek köszönhetik, de a család az akkori döntését korántsem bánta meg. A legelső kapavágástól a beköltözésig mindössze 3 hónap telt el. Íme, egy nagypaneles készház építésének inspiráló története.

AZ ÉPÍTKEZÉS

A különböző munkafázisok összehangolását egybevéve negyedév alatt készen állt a minőségi alapanyagokból épült, lakható, élhető, energiatakarékos otthon. Ehhez legyártattuk a nagypaneles, könnyűszerkezetes készház elemeket. Először a négy oldalfal került a helyére, de még aznap a tetőfóliáig jutott az építkezés. Már az alapozás, a gépészet és a villanyszerelés is úgy készült, hogy a későbbiekben gond nélkül legyen mód a további házbővítésre. Emiatt a terasz és a veranda burkolatánál nem került sor a betonozásra, hanem az térkő burkolatot kapott, ami könnyen felszedhető és újrahasznosítható a bővítés során.

A SZERKEZET

A falszerkezet egy 12 cm-es fenyő favázas szerkezet, melyen kőzetgyapot szigetelés, párazáró fólia, majd belülről gipszkarton, kívülről pedig gipszrost lap és 10 cm Baumit hőszigetelő vakolatrendszer vesz körbe.A szerkezetet a Lignova gyártotta le részünkre. A kis ház rengeteg lehetőséget hordoz magában. Egy hasonló épület akár egy fészekrakó fiatal pár számára is kiváló, hiszen ha gyarapodik a család, a készház igény szerint bővíthető.

Gerendaház magazin írása

 

Amikor a fiatal családban közeledett a harmadik gyermek érkezése, felvetődött, milyen jól jönne majd a nagymama segítsége, aki viszont egy távoli faluban lakott. Mit lehet tenni ilyenkor? Kézenfekvő megoldásnak tűnt, hogy a egy közeli telken egy házat építsenek a segítőkész nagymamának. De lehetséges három hónap alatt egy minőségi otthont beköltözhető állapotúra építeni?

– Abban, hogy a készházas megoldást választottuk, az időtényező a legfontosabb volt –  állítja a családfő. A legelső kapavágástól valóban 3 hónap alatt már be is költözhetett a nagymama. Beleértve az alapozást, az építést, a festést és a belső munkálatokat, a különböző munkafázisok összehangolását, úgy, hogy ez nem egy „összecsapott” ház lett, hanem minőségi anyagokkal épült, lakható, élhető, energiatakarékos otthon. 

A Platán Plán tervei alapján legyártották a nagypaneles, könnyűszerkezetes készház elemeket. Először a négy oldalfal került a helyére, de még aznap a tetőfóliáig jutott az építkezés. Már az alapozás, a gépészet és a villanyszerelés is úgy készült,, hogy egy majdani házbővítésnél gond nélkül két szobát hozzáépíthessenek, ha az élet úgy hozza és igény lesz rá. 

Emiatt választottak egy frappáns  megoldást, a terasz és veranda burkolatánál:  nem került sor betonozásra és járólapozásra (ami amúgy is könnyen felfagyhat), hanem térkő burkolatot kapott, ami könnyen felszedhető és újra hasznosítható a bővítés során. A nagymama kérésére parasztházas stílusban tervezett kis háznak rendkívül praktikus az elosztása, nincsenek holt terek. 

Így történhetett, hogy bizony úgy 60m²-re tippeltük a valóságba csak 42 m²-es ház belső terét! A kis házban rengeteg a lehetőség. Egy hasonló épület akár fészekrakó fiatal pár számára is kiváló lehet, aztán, ha gyarapodik a család, a készház igény szerint bővíthető. Akárcsak ez a takaros, igényes kis otthon, amelyet a nagymama teljes megelégedéssel használ azóta is.

Letöltés

Töltse le a  referencia munkánk alaprajzát, vagy a róla készült Gerendaházak Magazin cikket. A Platánplán Készház általános műszaki tartalmának letöltésére is van lehetősége!

GM download
tervrajz
műszaki tartaom letöltés copy