Minőségi készház hosszú távra tervezve

Minőségi készház hosszú távra tervezve

A házról részletesen

 

 • null
  Méret: 125,59 m2 garázzsal együtt
 • null
  Család: 4 fő
 • null
  Helyszín: Sopron, Győr-Moson-Sopron megye
 • null
  Átadás éve: 2015

Az európai kultúrában a faszerkezetes készházak az egyik legrégebbi technológiát képviselik. A tulajdonos maga is szakember, végzettsége és munkája szerint asztalos, ezért jól tudta, hogy milyen döntést hoz 15 évvel ezelőtt. Korántsem bánta meg, hogy egy készház mellett döntött.

A SZERKEZET

Fontos volt, hogy a szerkezet minőségi és műszárított faanyagból készüljön. Kezelését vegyszermentesen végeztük, amelyet a hőkezelés biztosított. A ház így száraz és stabil lett, kiváló szellőzéssel, penészesedés nélkül. Az előregyártott helyszíni vázszerkezet lucfenyőből, csapolt kötésekkel, azaz fachwerk rendszerrel épült. Stabilitását az adja, hogy körben a ház szerkezetében a sarokkötéseknél is csapolva van. Kívül cementkötésű forgácslap (CK), míg belül egy plusz faforgácslap-borítás és gipszkarton adja a dupla réteget.

AZ ÉLETTÉR

A belső bútorokat (konyha-, szoba-, fürdőszobabútorokat) mind maga a tulajdonos készítette, míg a fiatalos lendületet adó, erőteljes színek mellett felesége döntött. Az összhatás mesteri, vidám és szórakoztató. Az alápincézett, tágas családi házat stabilitása, egészséges levegője, jó elrendezése és energiatakarékossága miatt is szeretik a tulajdonosai. Az épület amellett, hogy kellemes otthont biztosít a háromgyermekes családnak, egy „küldetést” is teljesít: hirdeti, hogy készházat venni hosszútávon is megéri.

Gerendaház magazin írása

 

Péter és Rita három gyermekükkel egy tetszetős, szép családi házban élnek kertvárosi környezetben, Sopronban. Az épület amellett, hogy kellemes otthont biztosít a családnak egy „küldetést” is teljesít: hirdeti, hogy készházat választani hosszútávra is megéri. 

Az európai kultúrában a faszerkezetes készházak az egyik legrégebbi technológiát képviselik. A jól megépített faszerkezetes házak masszívak, természetes anyaguk folytán élhető környezetet biztosítanak, ezért szívesen és sokan választják őket. 

Magyarországon úgy 20 éve kalandorok és igényes szakemberek egyaránt építettek készházakat, ezért rögtön meg is kérdezzük Pétert és Ritát: hogy mertek annak idején belevágni egy készházas építkezésbe? „A szakmám asztalos, mivel asztalos vagyok, értek a famunkákhoz, és tudtam, hogy mit veszek –oszlatja el rögtön az elején a kételyeket Péter – És nem is bántam meg! Ha most építenék, ugyanezt választanám, vagy, amit még szeretünk: gerendaházat. És, hát nem véletlen, hogy a PlatanPlánt kerestem meg, mert tudtam, hogy ők jól meg fogják csinálni a házunkat. Ez volt mindenekelőtt a fő szempont. Tudtam, hogy megbízhatóak, anyagi és szakmai értelemben is. Nagyon precízen dolgoznak. A faszerkezet minőségi anyagból és csapolással készült (nem úgy csavarozták össze, mint a bóvlikat). Stabilitását is megadja, hogy csapolva van a sarokkötéseknél is körben a ház faszerkezetében. Az is fontos, hogy műszárított, előre lekezelt fából készült a szerkezet. (A környékünkön is van olyan gerendaház, ami vizes faanyagból épült, amit természetesen NEM az Attiláék építettek, és egy év után repedtek szét a falak, a sarkoknál elváltak… de nálunk ilyen nem volt.) Jó szigetelést is raktak bele. Nagyon stabil a ház, száraz, kiváló a szellőzése, sokkal jobb, mint egy hagyományos házé. Nincsen penészesedés.  Ez, ahogy összerakták 15 éve, ma is ugyanúgy áll! Kívül cementkötésű forgácslap (CK) van rajta és a belsejére én még rakattam egy plusz faforgácslap borítást és arra jött a gipszkarton, úgyhogy duplaréteg van belül is. A belső falak is vastagabbak, így hangszigetelés és fűtés szempontjából is nagyon jó.” A tetszetős konyha,  szoba- és a fürdőszobabútorok, de még a belső nyílászárók is mind-mind Péter keze munkája!  Így persze könnyű egy kellemes kis otthon lakberendezését megalkotni, ha mindig kéznél van egy kiváló asztalosmester! De nem hallgathatjuk el, hogy az otthon tervezője, a vidám, színes falak és textilek kedvelője Rita. Érdeklődünk, hogy csak a férje hatására ment bele, hogy faszerkezetes legyen a családi fészek? Nem, nekem már tőle függetlenül is gerendaház volt az álmom, de nézegettem az amerikai típusú készházakat is.  Örültem neki, hogy készházunk lesz, de megkértem a férjemet, hogy nézzünk meg egy olyan házat, amit az Attiláék csináltak, hogy megkérdezhessük a benne lakókat a tapasztalataikról. Elmentünk egy fertőrákosi Platán Plán készházba, és a tulajdonosok  tapasztalatai teljesen meggyőztek. Péter büszke rá, hogy a környéken egyedül nekik sikerült( jó szigeteléssel) egy 75 nm-es pincét építeni a 105 nm-es házuk alá, mert a talajvíz, a vízerek miatt ezt senki nem kockáztatta meg. Hallgatjuk, amilyen lelkesen beszél egymástól elvéve a szót ez a szimpatikus család… talán ez az elégedettség a legjobb ajánlólevél amit egy építő kívánhat magának.

Ez egy jól vizsgázott készház, mire tettek főleg hangsúlyt, hogy az eredmény egy időtálló, minőségi készház lett? Minden beépített anyag a legkiválóbb minőségű. Különösen a faanyagra helyeztük a hangsúlyt, hogy szárított legyen, mert a védőszeres kezelés önmagában kevés ( most már KVH alapanyagot használunk). Nem kezeljük vegyszerekkel a faanyagot (!), mivel a hőkezelés biztosítja azt, hogy hosszú életű legyen a a megépített ház. Szárított lucfenyőből, előre gyártott helyszíni faváz szerkezet csapolt kötésekkel, magyarul egy facherk rendszerrel épült. Az épületek élettartamát a faanyag minősége – a víz elleni védelme és a gondos karbantartás biztosítja.

– A faanyag minősége: válogatott, minősített alapanyag

-Víz elleni védelme: az épület szigetelése a talajra és a csapadék víz ellen valamint a használati víz elleni védelem – a fürdőszobáknál a falak , aljzatok vízszigetelése

-Karbantartás: a háznak jó gazdája kell, hogy legyen

Letöltés

Töltse le a  referencia munkánk alaprajzát, vagy a róla készült Gerendaházak Magazin cikket. A Platánplán Készház általános műszaki tartalmának letöltésére is van lehetősége!

GM download
tervrajz
műszaki tartaom letöltés copy