CLT ház

CLT ház

A modern, karbonsemleges építkezés csúcsa a Platánplántól

Rétegragasztott falpanel

A CLT, vagyis a rétegragasztott falpanel, magyarul RRF (rétegragasztott fal) néven ismert. Ez a tömör fa szerkezeti elem speciális technológiával több rétegből készül, ami számos előnyt biztosít, és jelentősen felgyorsítja az építkezési folyamatot.

A CLT olyan rétegragasztott falpanel, amely fűrészelt, szárított, gyalult és szilárdság szerint osztályozott deszkákból áll. A paneleket alkotó lamellák egymásra merőleges szálirányban vannak összeragasztva. Ez a ragasztási technológia minimálisra csökkenti a dagadás, zsugorodás és vetemedés mértékét. A CLT panelek szerkezete egyszerű, de rendkívül erős és stabil. A keresztirányú ragasztás nagy szilárdságot és stabilitást biztosít.

A CLT előnyei

 • Energiahatékonyság

  A fa kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal bír, ami hozzájárul az épületek energiahatékonyságához. A CLT házak vastag farost szigetelése tovább növeli a hőszigetelést, csökkentve a fűtési és hűtési költségeket.

 • Hosszú élettartam

  A CLT panelek hosszú élettartamúak, hisz a stabil szerkezetnek köszönhetően és a faházak tapasztalatai alapján akár 200 év múlva is élhető szerkezet lesz.

 • Tűzbiztonság

  A CLT megfelelő tűzállósággal rendelkezik a tömege és elszenesedési tulajdonságai miatt.

 • Egészséges élettér

  Jobb beltéri levegőminőség:

  A CLT természetes anyag, amely nem bocsát ki káros vegyi anyagokat vagy illékony szerves vegyületeket (VOC-k). A fa természetes páraszabályozó tulajdonságai hozzájárulnak a beltéri levegő minőségéhez és a megfelelő páratartalom fenntartásához.

   

  Stresszcsökkentő és jólétet elősegítő hatás:

  Kutatások szerint a fa jelenléte csökkenti a stresszt és a vérnyomást, valamint javítja az általános közérzetet. A fa meleg, természetes érzést kelt, ami nyugtató hatással van az emberekre. Emellett a fa illata, amely a friss erdők és a természetesség aromáját idézi, szintén hozzájárul a pihentető és megnyugtató környezet megteremtéséhez, tovább fokozva az emberi közérzet javulását.

 • Masszív szerkezet

  A CLT panelek statikailag rendkívül masszívak és strapabírók. Nagy méretekben is előállíthatók, így kiválóan alkalmazhatók falak, födémek és tetők kialakítására. Speciális kötőelemekkel gyorsan, kötési idő nélkül rögzíthetők egymáshoz.

 • Egészséges élettér

  Jobb beltéri levegőminőség:

  A CLT természetes anyag, amely nem bocsát ki káros vegyi anyagokat vagy illékony szerves vegyületeket (VOC-k). A fa természetes páraszabályozó tulajdonságai hozzájárulnak a beltéri levegő minőségéhez és a megfelelő páratartalom fenntartásához.

   

  Stresszcsökkentő és jólétet elősegítő hatás:

  Kutatások szerint a fa jelenléte csökkenti a stresszt és a vérnyomást, valamint javítja az általános közérzetet. A fa meleg, természetes érzést kelt, ami nyugtató hatással van az emberekre. Emellett a fa illata, amely a friss erdők és a természetesség aromáját idézi, szintén hozzájárul a pihentető és megnyugtató környezet megteremtéséhez, tovább fokozva az emberi közérzet javulását.

Legújabb CLT házunk az Alpokalján

A CLT-panelek speciális célokra készülnek, ezáltal minimalizálják a hulladékot az építési helyszínen. Mivel előre gyártják őket, az építési folyamat jelentősen felgyorsul, ami precízebb munkát eredményez. Az ajtók, ablakok és gépészeti elemek helyei előre kivághatók és előkészíthetők, így egy átlagos családi ház akár 1,5-2 nap alatt szerkezetkész állapotba hozható. Az építési eljárás „száraz” technológiával történik, tehát nincs szükség száradási időre. A rögzítési és kötési módokat mindig statikai számítások alapján határozzák meg. A technológia rendkívül pontos: a falak és födémek tökéletesen illeszkednek. A BIM (Building Information Model) rendszer segítségével a digitális tervek milliméter pontossággal valósulnak meg. Tapasztalataink szerint a CLT technológiával 1-3 mm-es tűréshatáron belül lehet dolgozni, ami lényegesen pontosabb a hagyományos építési módszereknél.

A CLT szerkezetek keresztirányú kialakítása kivételes stabilitást biztosít. Bár ötször könnyebbek, mint a beton, szilárdságuk hasonló, és két irányban is kinyúlhatnak konzolosan kisebb födémvastagsággal. Könnyű súlyuk alacsonyabb alapozási költségeket, egyszerűbb szállítást és gyorsabb helyszíni munkát tesz lehetővé. A CLT elemeket bármilyen évszakban beépíthetjük, akár télen is. A megfelelő tervezéssel napi 1300 négyzetméter is telepíthető, ami jelentősen lerövidíti az építési ütemtervet. Stabilitásuk és merevségük miatt hatékonyan ellenállnak az oldalirányú terhelésnek, például földrengés esetén. Az Eurocode 5 szabvány szerint tervezik őket.A CLT természetes tűzállósággal rendelkezik réteges szerkezetének köszönhetően. Tűz esetén a külső elszenesedett réteg védőréteget képez, miközben a belső rész megőrzi szilárdságát, lassítva az égést és biztosítva a biztonságos menekülést. A CLT tűzbiztonságát nemzetközi tűztesztek igazolják. Akár gipszkarton védelemmel, akár anélkül, jelentős tűzállóságot mutat, esetenként három órán át. A fa szerkezetek természetes tűzvédelmük miatt nem igényelnek kiegészítő védelmet, ellentétben az acélszerkezetekkel. A CLT panelek tűzvédelmi besorolása: D-s2, d0, tűzállóságuk pedig 30, 60, 90, akár 120 perc is lehet.

A fa hővezetési tényezője a tömegétől, sűrűségétől és víztartalmától függ. A CLT szerkezetek hővezetési tényezője λ = 0,13 W/mK, ami jobb, mint a hagyományos falazaté (Porotherm 30 N+F esetében 0,16 W/mK). Bár a CLT hőtároló képessége alacsonyabb, mint a betoné vagy kerámia falazaté, a hagyományos szigetelési technológiák mind alkalmazhatók. A tervezés során figyelembe vesszük a megrendelő igényeit a megfelelő rétegrend kialakításához.

Egy modern, energiahatékony épület nélkülözhetetlen eleme a tökéletes légzárás. A háromnál több rétegű CLT falak teljes légzárást biztosítanak, amit laboratóriumi mérések igazolnak. Ezt a tulajdonságukat élettartamuk végéig megőrzik. A panelek illesztéseinél speciális tömítést alkalmazunk, így elérhető a passzívház minősítés. A CLT lélegző anyagként működik, szabályozza a párát és tisztítja a levegőt. A fa természetes páraszabályozó, amely az aktuális környezeti feltételeknek megfelelően felszívja és leadja a nedvességet, így szabályozva a belső levegő minőségét. Magas páratartalom esetén megköti a nedvességet, alacsony páratartalom esetén pedig kiengedi azt. 

Design - alacsony karbonlábnyommal

A CLT nagyfokú tervezési szabadságot kínál az építészeknek és a tervezőknek, mivel könnyen alakítható és testre szabható, lehetővé téve egyedi és innovatív épületformák létrehozását. Emellett a CLT-panelek szabadon hagyott fa felületei meleg és természetes esztétikát biztosítanak, amit sok lakástulajdonos nagyra értékel.

Az anyag alacsony karbonlábnyommal rendelkezik, mivel előállítása során sokkal kevesebb szén-dioxid kibocsátás keletkezik a hagyományos építőanyagokhoz képest. A fák természetes szénmegkötő képessége révén a CLT hozzájárul az épületek karbonsemlegesítéséhez, így az ilyen anyagból készült épületek jelentős mértékben csökkentik a globális felmelegedésre gyakorolt hatást. 

Összefoglalva, a CLT-anyagok házépítéshez való felhasználásának elsődleges előnyei közé tartozik a környezeti fenntarthatóság, a lenyűgöző szerkezeti teljesítmény, az építési hatékonyság és a tervezési rugalmasság. A CLT potenciális felhasználói a megfelelő tanácsok betartásával optimalizálhatják ezeket az előnyöket, és kiváló minőségű, fenntartható és innovatív otthonokat hozhatnak létre.

FMD Architects / Australia

Tervezéstől a kivitezelezésig

Álmai megérdemlik, hogy a lehető legpontosabban legyenek rögzítve a megvalósításhoz. Minden esetben 3D videóval támogatott koncepció tervet kézítünk, amiben virtuálisan járhatja be otthonát és alakíthatja ki belsőépítészeti elképzeléseit.

Amint a terv a megvalósítási fázisba lép, mi megoldjuk a szükséges bejelentési tervdokumentációt, igény szerint belsőépítészeti tervezést a tökéletes otthon kialakításához. Ezek után a tervek alapján legyártjuk a otthona egyes elemeit.

Szolgáltatásaink között vannak a koncepció tervek, belsőépítészetitervek, bejelentési tervdokumentáció, lézerszkennelés, illetve az utóbbi idő igényei szerint a SEMA faépítészeti szoftver a gyártástervezésekhez.

BLOG

Tisztában vagyunk vele, hogy minden projekt egyedi és azzal is hogy módszerünk Magyarországon otthont- eremtésre csak kezdeti fázisban van. Honlapunk tartalmaz néhány gyakran feltett kérdést eddigi ügyfeleinktől, de az Ön kérdéseit nem fogjuk tudni csak itt megválaszolni. Ha ezt olvassa, akkor már elkötelezte magát, hogy otthont teremt, ami hatalmas felelősség és komplex feladat.

Platán Planner

Kérjen időpontot még ma!

Mi készen állunk a kérdéseit maradéktalanul megválaszolni a könnyűszerkezetes megoldások érveit bemutatva, annak érde- kében, hogy a legjobb döntést hozhassa.

Hívjon bennünket bizalommal, örömmel állunk rendelkezésére!

 • Bogdán Attila 
 • ügyvezető, faipari mérnök

Árajánlat kérés, tervezés:

Postacím vagy helyrajzi szám


ÉVOSZ
Vas megyei kereskedelmi és Iparkamara
MAKÉSZ

PARTNEREINK

Európai Unió Regionális Fejlesztési Alap