Dupla nívó pazar panorámával

Dupla nívó pazar panorámával

A házról részletesen

 • null
  Méret: 108 m2
 • null
  Család: 4 fő
 • null
  Átadás: 2022
 • null
  Helyszín: Sopron

Sopron egyik legszebb részén, egykori szőlősdombokon alakít ki új építési telkeket a város. Egy testvérpár – mindketten fiatalok, családosak–, közös projektbe vágtak ezen az ihletően szép helyen. Energiával, pénzzel takarékoskodtak az építkezés során, de innovatív ötletekkel, minőséggel egy csöppet sem…

A Gerendaház Magazin írása

András és Hajnalka még 2018-ban határozta el, hogy addigi otthonuk felújítása helyett, inkább építkezésben gondolkodnak. András húga, Mónika is éppen ekkor morfondírozott férjével, Bencével, hogy lakásukból családi házba költöznének. Az igények találkoztak, s a két család összedugta a fejét, mi lenne, ha egy közös építkezésbe fognának egy csendes, szép helyen?

– Akkor találtuk meg Sopron külső részén ezt a telket. És néztük, hogy a szabályok ellenére is (1350m² -es teleknek csak 10% volt beépíthető) egy főépület két lakással kialakítható rajta – meséli András, aki mérnöki végezettsége révén vállalta a feladatot, hogy ennek a közös projektnek a technikai lebonyolítását összefogja. Mi is vele beszélgetünk most az építkezésről.

– Amikor elkezdtünk kivitelezőt keresni, többfajta építési technológia felé is érdeklődtünk: téglaház, helyben épített könnyűszerkezetes vagy nagypanelos készház, minden nagyító alá került. Bekértük az árakat, megnéztem a technikai paramétereket, a szigeteléseket, a felhasznált alapanyagokat… mindent összehasonlítottam.

Így döntöttem végül a nagypanelos készházas épületek és a Platán Plán, mint kivitelező mellett. Beszélgettem Attilával hogyan, milyen anyagokból építenek, és amit mondott az mindenben megfelelt. A telek beépíthetőségi százaléka miatt is előnyösek voltak, mert a korszerű szigetelést vékonyabb falakkal érik el, és ez nagyobb belső tereket ad ki. Számunkra fontos előny volt a gyorsaság is, mivel a testvéreméknek el kellett adni a lakásukat, hogy el tudjuk kezdeni az építkezést. Ezért alapvető volt, hogy hamar költözhessünk..

Attila mondta, hogy előnyös, ha olyan tervezőt választunk, aki már tervezett készházat. Stampf Ervint ajánlotta. Ervinnek volt egy megvalósult társasház projektje, ami 80%-ban használható bázisterv lett a mi házunkhoz. Ezt alakítottuk át úgy, hogy annak a nagyon-nagyon sok kritériumnak, amit a helyi szabályzat ír erre a telekre vonatkozóan, megfelelhessen. Mi felsoroltuk milyen helyiségekre lenne szükségünk: 3 hálószoba, kamra, gardrób nappali-konyha-ebédlő, fürdőszobák. A két lakrész csak részben tükörképe egymásnak, mert a két családnak más-más az igénye, karaktere.

Attiláék generálkivitelezésben vállalták. A készház összeszerelése és az ezzel, kapcsolatos pontosság odafigyelés, a műszaki tartalom, mindez abszolút jó náluk, elégedettek voltunk velük.

Úgy sakkoztuk ki, hogy legyen olcsóbb és egyszerűbb a gépészet, amihez majd idővel felteszünk napelemet is. A nagyobb fűtést igénylő idényt a napelemmel ki tudjuk majd nullázni. Elektromos kazánról működő rendszert valósítottunk meg, az alsó szinten vizes padlófűtéssel, a felső szinten elektromos fűtőpanelekkel. A napelemeket épp a napokban szerelték fel, ezért eddig 30.000 Ft. átalányt fizettünk úgy, hogy tavaly majdnem újszülött volt a kisebb gyerekünk, ezért erősebben fűtöttünk.

Kellemes a ház klímája, tavasszal és ősszel, ha hűvös is van kint csak hajnalban fűtünk kicsit, napközben a nap körbe süti a házat és a nagy ablakok miatt ez elég is egy kellemes hőmérséklethez. Télen kicsit fűteni kell, nyáron az árnyékolás nagy szerepet kap, mert hajnali 5-től délután 5-ig besüt a nap. Odafigyeléssel kell használni a házat, éjszaka szellőztetünk, nappal árnyékolunk, így kellemes hőmérséklet tartható.

A két fiatal család két különböző stílusú lakberendezéssel, de egyaránt szépen élhető, világos, üdítően harmonikus környezetet alakított ki magának, pedig még két éve sincs, hogy beköltöztek.

 Az is öröm, ha egy család korszerű, könnyen fentartható, nívós otthont talál magának, de ha kettő, az már duplán szép történet!

Letöltés

Töltse le a referencia munkánk alaprajzát. A Platánplán Készház általános műszaki tartalmának letöltésére is van lehetősége!

műszaki tartaom letöltés copy
GM download