Egy 20 éves gerendaház teljes energetikai felújítása

Egy 20 éves gerendaház teljes energetikai felújítása

Nem mindennapi kaland, tanulságokkal

 

A Fertő-táj páratlan szépségű körpanorámáját pásztázó gerendaház idilli képe… nem véletlenül lopta be magát azonnal a házaspár, Rita és Péter szívébe. Úgy vélték egy átlagos állagmegőrzés vár majd rájuk, de a beköltözés után a történet nem várt fordulatot hozott a számukra…

A házról részletesen

  • null
    Helyszín: Fertőrákos, Győr-Moson-Sopron vármegye
  • null
    Család: 2 fő
  • null
    Átadás: 2022
GM download

Letöltés

Töltse le a projektünkről készült Gerendaházak Magazin cikket.

Gerendaház magazin írása

– Sokan mondják, hogy szeretnének gerendaházat, amely egyfajta melegséget, a természetes anyagok szeretetét jelenti a számukra, de valójában kevesen valósítják ezt meg – kezdi történetüket Péter. – Engem legelőször a környező táj szépsége fogott meg és a háznak a belső miliője. Láttuk, hogy kívülről esztétikai felújítást igényel, terveztük, hogy átfestjük és lebontjuk az ócska szélfogót… Az eladó nem jelzett semmi egyéb hibát a házon, de mi egy faépítészetben jártas szakembert véleményét is kikértük. Ő úgy látta rendben van a ház, ezért 2019-ben megvásároltuk és beköltöztünk.

– A beköltözés után már az első napokban éreztük, hogy valami nincs rendben – fűzi tovább Rita. – Penész szagot észleltünk és kellemetlen volt, ahogy bent áthúz a levegő. Nyáron felforrósodott, télen pedig nem győztük kifűteni…

Első tanulság: vásárlás előtt szakértővel megszondáztatni a gerendafalak víztartalmát.

– Amikor a bejárati ajtó melletti szélfogót lebontottuk, akkor derült ki, hogy nagyon-nagy a baj, a gerendaközökbe befolyt víz. Komoly penészedést, sőt kirohadt felületeket találtunk. A sarokillesztéseknél erős vizesedés vált láthatóvá. Ekkor egy faanyagvédelmi szakértőt hívtunk, aki átvizsgálta az egész házat. Kijelentette, hogy a ház így lakhatatlan, az északi falat teljesen el kell távolítani. A többi fal vizsgálata már nem mutatott ilyen mértékű problémákat. Erre született meg az első komolyabb statikai terv, hogyan lehet kicserélni ezt a használhatatlan falat.

Második tanulság: Kell egy megbízható cég, aki a felújítási munkálatokat egy kézben összpontosítja és felelőséget is vállal érte.

– A Platánplánt bíztuk meg, hogy generálkivitelezőként teljeskörű statikai és energetikai felújítást végezzen. A felújítás megtervezése és a költségvetése készítése közben még az is felmerült, hogy lebontják az egészet és újat építenek, de ezt a verziót végül elvetettük. Közel 10 verzió készült mire a véglegeset kiválasztottuk: a teljeskörű felújítás mellett döntöttünk.

Mit foglalt magában a teljeskörű energetikai felújítás?

 – Az összes nyílászáró ki lett cserélve. Az északi fronton a nagyobb időjárási terhelés okán alumínium nyílászárók lettek beépítve, a többi mind fából készült. Valamennyi háromrétegű hőszigetelő üveggel. A belső nyílászárókat is lecseréltük.

Az épület kapott egy új tetőt, korszerű és természetes anyagokból készült szigeteléssel. Első rétegben kívülről kapott egy plusz farost szigetelést, ami a nyári felmelegedést is csökkenti. Azon kívül egy átszellőző légrést, majd még egy deszkázatot, majd statikai okokból egy könnyített, korcolt alumínium lemez fedést. A padlástérben a födémet is alaposan leszigetelték.

 A gerendaház külső falai is kaptak kívülről egy plusz szigetelést. Először egy lécvázat szereltek a gerendafalakra, közéje farost szigetelőlapokat helyeztek és egy páraáteresztő fóliával zárták le, hogy a falak lélegzőek maradjanak. Hogy megőrizzük a gerendaházas jelleget, mind erre egy thermo-fenyő burkolatot helyeztünk. Ez a szendvicsszigetelés az összes fronton megtörtént, rendkívül erős szigetelést biztosítva a falaknak.  Az északi fronton az egész falat cserélni kellett, ott korszerű technológiával új, könnyűszerkezetes fal került beépítésre, vakolt felülettel.

A gépészeti rész: A házra egy 10 kilowattos napelem-rendszert telepítettünk. Kiépítettünk egy szellőztető hűtő-fűtő rendszert, ami a padozatban elvezetett 75-ös gégecsövekből és egy, a garázsban elhelyezett központi rendszerből áll. Ez gyakorlatilag folyamatosan szellőzteti a házat, illetve a fűtést és a levegő hűtését biztosítja. Egy biológiailag aktivált szennyvíz lebontó rendszert is telepítettünk.

Harmadik tanulság: az időtálló minőség biztosítékai, professzionális munka és minőségi beépített anyagok.

Attilával a műszaki tartalmat, a felhasznált anyagokat hetente többször is egyezettük. Maximálisan elégedett vagyok a Platánplánnal és Attilával. A fia volt, aki a kivitelezés gerincét képezte és Attila volt, aki összefogta. Ő volt a generálkivitelező. Nagyon lelkiismeretes ember. Fontos, hogy egy ilyen nagy volumenű és bonyolult munkánál egy valaki legyen, aki a projekt mögé áll. Annál is inkább, mert a faépítészet egy nagyon speciális terület.

Attila figyelt arra is, hogy kizárólag minőségi anyagokkal dolgozzanak, -ez nekem nagyon tetszett mert én is hasonlóképpen gondolkozok – mondja Péter. Ami be lett építve, minden a legmagasabb minőség. Ez is egyfajta garancia arra, hogy hosszútávon jól működik a házunk.

– Attila szakmaisága briliáns – veszi át a szót Rita –, nagyon magasfokú az anyagismerete és a szakmai tudása.

Másfél évig tartó teljeskörű felújítás végén egy passzívház-közeli mutatókkal rendelkező, környezettudatos, esztétikus, modern ház született újjá itt, az ország egyik leggyönyörűbb táján. A házaspár elismeri, ha az elején tudják, milyen hatalmas munkával jár, akkor valószínű, hogy bontás és új építés mellett döntenek.

De a történet vége mindenképpen egy nagy happy end: Kifogástalan életminőség, komfort, energiahatékonyság, fenntarthatóság, megemelt szépségű és minőségű otthon, amellyel méltán elégedett a család.