Energiatakarékos készház

Energiatakarékos készház

A házról részletesen

 

 • null
  Méret: 81 m2 terasz nélkül
 • null
  Család: 3 fő
 • null
  Helyszín: Fertőd, Győr-Moson-Sopron megye
 • null
  Átadás éve: 2019

Egy nagypaneles készházas technológiával épülő fertődi családi ház kivitelezését (tervező Stampf Ervin) vállalta a Platánplán Mérnöki Iroda. Most megnézhetjük, hogyan készül a takarékosan fenntartható, modern épület.  A  készházak nagy előnye, hogy minőségi munkát viszonylag rövid idő alatt lehet kivitelezni a gyári körülmények között legyártott nagypanelekkel. A teherhordó falak előregyártott elemekből állnak. Az előregyártott vázszerkezetet CNC technológiával munkálják meg, amely biztosítja az elemek pontos méretét és helyes illesztését. Nagypaneles szerelés esetén a falakat az üzemben állítják össze. Az épületbe beépített faanyagok minden egyes szála egyenként van bevizsgálva és minősítve. A falakon a hőszigetelést farost táblák biztosítják, a födémbe pedig cellulóz szigetelés kerül. Így egy gyors, környezettudatos, minőséget szem előtt tartó technológiát tudnak biztosítani. 

Gerendaház magazin írása

 

Egy nagypaneles technológiával épülő fertődi családi ház kivitelezését (tervező Stampf Ervin) vállalta a Platánplán Mérnöki Iroda. Most megnézhetjük, hogyan készül a takarékosan fenntartható, modern épület. A készházak nagy előnye, hogy minőségi munkát viszonylag rövid idő alatt lehet kivitelezni a gyári körülmények között legyártott nagypanelekkel. A teherhordó falak előregyártott elemekből állnak. Az előregyártott vázszerkezetet CNC technológiával munkálják meg, amely biztosítja az elemek pontos méretét és helyes illesztését. Nagypaenles szerelés esetén a aalakat az üzemben állítják össze. Az épületbe beépített faanyagok minden egyes szála egyenként van bevizsgálvaés minősítve. A falakon a  hőszigetelést farost táblák biztosítják, a födémbe pedig cellulóz szigetelés kerül. Így egy gyors, környezettudatos, minőséget szem előtt tartó technológiát tudnak biztosítani.

A  házaspár sokat gondolkodott jövőbeli otthonuk kialakításán. Előzőleg tégla házban laktak, de a gyors, kiszámítható  építkezési mód; a készház építési technológia nagyon praktikusnak látszott a szemük előtt. A környezet- és energiatudatosság szintén kulcskérdés volt számukra. Jó pár építő céget megkerestek már, amikor fordulat állt be a történetbe: egy szemrevaló, modern – éppen felépült – készházba „botlottak” Balfon (A balfi házat Olvasóink a 2018 augusztusi Gerendaházak magazinban láthatták). Felírták a kihelyezett tábláról a cég elérhetőségeit, így jutottak el a Platánplán Mérnöki Irodához. 

Felkeresték a céget, ahol Bogdán Attilával, a cégvezetővel beszélgettek.  

– Sok mindenkivel tárgyaltunk előtte, de nem alakult ki bennünk az a meggyőződés, hogy mellettük tegyük le a voksunkat – emlékszik Dominika. Az első, ahol éreztük, hogy végre megtaláltuk, amit kerestünk, az a Platánplán volt.Számunkra nagyon meggyőző volt Attilának a hozzáállása; egy nagyon korrekt embert ismertünk meg a személyében. Bármi kérdésünk volt, arra egyből választ kaptunk. Korrekt, gyors árajánlatot adott, zökkenőmentesen tudtunk együtt dolgozni. A kéréseinkre mindig megfelelő megoldást tudott kitalálni, és egy nagyon jó csapat van mögötte. Minden tekintetben „topon lévőnek” ítéltük a céget és csak dicsérni tudom őket… Akár az ár-érték arányt nézzük, akár a minőséget, utólag is jó döntésnek bizonyultak. Közben ismét felkeresték a balfi házat, hiszen egy, már megépült és „belakott” Platánplán könnyűszerkezetes ház lakóitól lehet a leghasznosabb információkat megkapni. 

– Jó ötletnek tűnt náluk a villanykazánról való padlófűtés, el is döntöttük, hogy mi is azt fogjuk alkalmazni – meséli Dominika –, ráadásul megtudtuk mennyire alacsony a rezsijük abban a nagy, de kitűnően szigetelt, energiatakarékos házban… Ismét bizonyítva éreztük, hogy jól választottunk.

A fetrődi nagypanelos, könnyűszerkezetes készház építését az alapok lerakásától kezdve nyomon követtük magazinunkban. A napokban megtörtént Dominika és Péter otthonának kulcsátadása is. Épp a bebútorozás soron következő fejezete előtt toppantunk be a családhoz.

Amikor felvázolták az elképzeléseiket, ami egy nem túl nagy (gyermekeik már felnőttek), de élhetően praktikus házról szólt, a cégben több tervet is készítettek a számukra, amelyből kiválaszthatták a legmegfelelőbbet.Ha valaki megteheti, mindenképpen kulcsrakész kivitelezést válasszon. Sok múlik ezen, hiszen a kivitelező könnyebben tart kapcsolatot az alvállalkozókkal, mint egy „kívülálló”.

Nekünk ez nagyban megkönnyítette az építkezést.Íme egy magasan energiatakarékos, természetes anyagokból épült,  praktikusan tervezett, komfortos családi ház születéstörténete. Ahogy Dominika elmondja, nem „extrákat” akartak, hanem egy jó életminőséget nyújtó, könnyen fenntartható, kellemes otthont. És most el is érték a céljukat.

Letöltés

Töltse le a  referencia munkánk alaprajzát, vagy a róla készült Gerendaházak Magazin cikket. A Platánplán Készház általános műszaki tartalmának letöltésére is van lehetősége!

GM download
tervrajz
műszaki tartaom letöltés copy