Romantikus vadászház a soproni hegyekben

Romantikus vadászház a soproni hegyekben

A házról részletesen

 

 • null
  Méret: 218 m2 tetőtérrel, erkéllyel és terasszal együtt
 • null
  Család: 5 fő
 • null
  Helyszín: Görbehalom, Győr-Moson-Sopron megye
 • null
  Átadás éve: 2009

A meredek hegyoldalak és csordogáló patakok vadregényes környezetébe megrendelőnk egy különleges vadászházat álmodott meg. A természetjárás élvezete adta az okot a letelepedésre, melyhez a PlatánPlán Bt.-t választották kivitelezőnek.

AZ EREDET

A tulajdonos felmenői közül többen is uradalmi vadászok voltak, ezért a patakkal határolt terület megvétele után úgy döntöttek, maguk is ezen tradíció jegyében építtetik meg házukat. A barátságos, hívogató kis vadászház zöld ablakokkal igazi dísz a vadon közepén. Az épület finn gerendaház, mely pontosan beleillik ebbe a vadregényes környezetbe. A fának ezt az egyedülálló szépségét és egészségét hosszú távon a természetes alapanyagú felületkezelés őrzi meg.

AZ ÉLETTÉR

A bájos vadászház mindössze 70 m , mely belülről tágas, s világos ablakain keresztül a napfény elárasztja a ház szobáit. A textíliák zöld, bordó és nyers színei, a beépített konyha- és fürdőszobabútor, a padlót borító szőnyegek anyag- és színvilága mind arról tanúskodik, hogy a tárgyak és a komfort megtalálták helyüket az erdő közepén. Ez az igényes, romantikus otthon ihletet és bátorítást adhat azoknak, akik gerendaházról álmodnak.

Gerendaház magazin írása

 

Magunk mögött hagytuk Sopront. Hóborította erdők, meredek hegyoldalak, befagyott patakok mentén vezetett utunk. Romantikus, természetszerető túrázók kedvelt időtöltése barangolni ebben a vadregényes és mesebeli “rengetegben”.

Vendéglátóink azonban nem elégedtek meg néhány órás természetjárással, ha csak hétvégékre, a vakáció idejére is, de letelepedtek a hatalmas fák árnyékában. A fa szerkezeti szépsége, a természetes anyagokkal felületkezelt gerendák precizitása igényes külsőt kölcsönöz.

A házigazda meséli el gerendaházuk történetét: „Az 1970-es években egy néni lakott itt férjével egy kis téglaépítésű házikóban, távol a világ zajától az erdő közepén. Az idős házaspár se ide, se oda nem mozdult a határvonalról. A határőrség tudomásul vette létezésüket. Nem bolygatták a különös házas-párt, akik békésen éldegéltek itt kecskéikkel.” A porta az öreg tulajdonosok halála után az enyészet martalékává vált. Nyoma sem maradt a háznak, mindent benőtt a gaz és a bozót, ebben az állapotban találtak rá jelenlegi tulajdonosai. Ideális búvóhelynek bizonyult az egyhangú, munkás és néha bizony fárasztó, hétköznapok elől. Megvették a patakkal határolt területet, és a hozzá tartozó ősi gyümölcsöst. A ház azonban hiányzott, ennek ellenére a romantikus, erdei történet újabb fordulatot vett. A családfő felmenői közül többen uradalmi vadászok voltak, ezért egyáltalán nincs mit csodálkozni azon, hogy a házigazda maga is szeret vadászni. E tradíció jegyében építette meg lakhelyét, egy barátságos, hívogató kis vadászházat, zöld ablakokkal a vadon közepén. Szelíd egyszerűségével, szinte észrevétlenül simul a tájba, mintha már réges-régen ott állt volna, és menedéket nyújtott az arra tévedőknek, vagy felüdülést népes vadásztársaságoknak. Homlokzatán büszke trófea tanúskodik a valamikori Sólymossy báró és vendéglátónk dédnagypapájának közös vadászatairól.

AZ ÉPÜLET finn gerendaház. A 17 éves tapasztalattal rendelkező soproni Platánplán Bt. segítségével valósították meg házigazdáink álmaik otthonát. Bogdán Attila faipari mérnök, a Platánplán Bt. vezetője, óriási szakértelemmel és lelkesedéssel irányította a munkálatokat. Beszélgetések hosszú sora előzte meg az építkezést. „Ebbe a környezetbe semmi sem illett volna jobban a gerendaháznál” – magyarázza a tulajdonos. A fának ezt az egyedülálló szépségét és egészségét hosszú távon a természetes alapanyagú felületkezelések fogják megőrizni. A bájos vadászház mit sem sejtet a falai mögött húzódó, kifinomult eleganciáról és a szolid szépségről. A MINDÖSSZE 70 négyzetméter alapterületű otthon tágas, világos, ablakain bekukucskál a természet. Az egyedi terméskő burkolatot padlófűtés temperálja. 

 A társalgóban a kandalló előtt hintaszék hívogat. A textíliák zöld, bordó és nyers színei, a beépített konyha- és a fürdőszobabútor, a gardrób, a padlót borító szőnyegek, anyag és szín világuk miatt arról tanúskodnak, hogy a tárgyak, és a komfort megtalálták helyüket az erdő közepén. A szülői háló falát antik keretbe foglalt szarvas portré díszíti. A szoba patinás dísze a századelő vadászkedvét, hagyományát, és az akkoriban főként az arisztokraták körében nagy népszerűségnek örvendő állatképfestés emlékét idézi. Egyáltalán nem üt el a modern, praktikus berendezéstől. Talán kicsit lelkévé is válik a háznak, mivel a nagymama hagyatékából származik. Az agancsok állandó ékességei a berendezésnek, ahogy a kandalló szélén komótosan üldögélő „erdei” manók is. A fiatal generáció birodalma a galérián található. A természet innen sem szorul ki, hiszen könnyűszerrel kiléphetünk az erkélyre, és tekintetünk végig pásztázza a hóborította tavat, a patak medrét, és az almafákat, melyeknek egyedülálló, apró, piros gyümölcsei vannak. Nem lehet leírni, kóstolni kell.

A GYANÚTLAN LÁTOGATÓ magától észre sem veszi a ház talán legnagyobb rafinériáját, egészen addig a pillanatig, amíg fel nem fedezi a társalgóból nyíló teraszt. A teraszon található az eddigi leginkább természet közeli jakuzzi, amelyet modern ember csak látott. Az izlandi gejzír fürdőzések emlékét felelevenítő, teraszba ágyazott fémkád, amibe a kútból kerül felmelegített víz, így a legnagyobb hidegben is bármikor fürdőzhetnek a ház lakói. Pazar élmény, mindenféle fényűzés és flanc nélkül, csak természetesen. Ez az igényes, romantikus otthon ihletet és bátorítást adhat azoknak, akik gerendaházról álmodnak.

Letöltés

Töltse le a  referencia munkánk alaprajzát, vagy a róla készült Gerendaházak Magazin cikket. A Platánplán Készház általános műszaki tartalmának letöltésére is van lehetősége!

GM download
tervrajz
műszaki tartaom letöltés copy