Egy egészséges otthon

Egy egészséges otthon

A házról részletesen

 

 • null
  Méret: 179 m2 tetőtérrel, terasszal együtt
 • null
  Család: 5 fő
 • null
  Helyszín: Nagycenk, Győr-Moson-Sopron megye
 • null
  Átadás éve: 2005

Gerendaház magazin írása

 

Nagycenk határában  emeltetett ez a nemes északi fenyőből épült, finn típusú  rönkház. A telek végén csobogó kis patak és az udvaron növekedő facsemeték nem is oly sokára hangulatos színteret teremtenek ennek az impozáns otthonnak. Vendéglátónkra, Miklósra már gyermekkorában lenyűgöző hatással bírtak a tátrai túrák során látott és az osztrák Alpok havas hegyein megbúvó romantikus gerendaházak. Ezt az élményt a másik nagy “szerelem” a parasztházak szeretete sem tudta felülmúlni. Már csak a párját, Adriennt kellett meggyőznie arról, hogy a családi házuk a hazai átlagotthonokhoz képest különleges módon épüljön: rönkből. Mára immár a fiatalasszony is úgy látja, hogy jól döntöttek.

–MINTHA SZÜNTELENÜL NYARALNÁNK– foglalja össze Adrienn azt az életérzést, ami a rönkházak lakóinak adatott.

EGY RÖNKHÁZBAN érezhető a természet közelsége, a fenyőfa kellemes illata, meleg színe, tapintása, és kevés dolog van, ami annyira megnyugtatná az ember lelkét, mint a természet. Aki járt már egy ilyen “erdőillatú” otthonban, az megegyezik abban, hogy kiváltságos helyzetbe került az, aki ilyen környezetben élhet nap mint nap. MIKLÓS ÉS ADRIENN barátoknál tett látogatás során látott először olyan boronaházat, amelyet a Platán Plán épített. A kivitelezés jó minőségét látva, valamint további referenciákat is megtekintve döntöttek úgy, hogy Bogdán Attila cégét bízzák meg otthonuk felépítésével. Amikor Finnországból megérkeztek az előre megmunkált, számozott, 21 cm átmérőjű fenyőrönkök, hetek alatt már álltak is a falak. Elkészült a tetőszerkezet a cserepezés, az épület környezetbarát anyagokkal való festése, majd a tetszetős nyílászárókat is beépítették. Ezután jöttek a gépészeti munkálatok és a burkolás. Az utóbbi alatt csak a padlózatot kell érteni, hiszen a házigazdák sajnálták volna gipszkartonnal elfedni a gyönyörű rönkfalakat, egyedül a fürdőkád közvetlen környezetében láthatunk egy kevés csempézett felületet. Az alsó szint 113 m2 az erkéllyel együtt, ebből a hasznos tér 100 m2 körüli. Az angolkonyhás, teraszra nyíló nappali a család kedvenc tartózkodási helye. Friss és tiszta hangulatot ad a patyolatfehér függönyök, növényornamentikás textilek üde foltja a melegbarna rönkök mellett. Fiatalos és praktikus az egész lakberendezés. Lent található még egy vendégszoba,egy fürdõ, WC, kamra és a kazánház, az emeleten a szülői háló és a kis 6 hetes Betti gyerekszobája valamint egy nappali és egy fürdőszoba. Az már bizonyos hogy a csöppség egy egészségre jótékony hatású környezetben fog felcseperedni. A rönkházak egyedülálló, természetes klímáját a lélegző fa adja. A benne lévő gyanta jó a légutainknak, a fa elektrosztatikus hatása pedig nem engedi, hogy por legyen a lakásban. Ráadásul a Platán Plán csak környezetbarát anyagok használ.  A ház minden ízében szemet gyönyörködtető a szép rönk-mennyezettől a gerendavégek megmunkálásán át az ötletes lépcsőfeljáróig. –A MAI NAPIG élmény hazajönni és élvezzük az otthonunkban töltött perceket– meséli Miklós. 

MIKÖZBEN HALLGATOM olyan “deja vous” érzésem van…Igen, ezt a mondatot nem először hallom rönkház lakótól. Lehet ezekben a házakban valami nem mindennapi, hogy mindig ugyanezt az érzést fakasztja fel azokból,akik benne élnek… 

Letöltés

Töltse le a  referencia munkánk alaprajzát, vagy a róla készült Gerendaházak Magazin cikket. A Platánplán Készház általános műszaki tartalmának letöltésére is van lehetősége!

GM download
tervrajz
műszaki tartaom letöltés copy