Meghitt otthon új faszerkezeti bővítéssel

Meghitt otthon új faszerkezeti bővítéssel

A házról részletesen

 

  • null
    Méret: 145,81 m2 tetőtérrel együtt
  • null
    Család: 4 fő
  • null
    Helyszín: Répcelak, Vas megye
  • null
    Átadás éve: 2010

Az egyszintes, 80 m2 -es szolgálati házat modernizálni akarta az a fiatal házaspár, aki a fenyőből készült új faszerkezet és a bővítés mellett döntött. Az átépítéskor lényeges szempontokat a természetes fény, a nagy terek és a biztonságos otthon hármassága adta.

AZ ÁTÉPÍTÉS

A család igényeit és a már meglévő épület adottságait figyelembe véve megoldásként az étkező feletti galéria megnyitásának ötlete merült fel. Az átépítés, mely során a régi ház gyakorlatilag teljesen új kialakítást kapott, alig néhány hónapot vett igénybe. Az eredeti épület egy 5 mszéles, új faszerkezetű kiegészítéssel bővült, illetve a tetőtér is átalakításra került. A teljes tetőszerkezetet lebontva szarufákból építettük újra azt. A szarufák közötti kőzetgyapot szigetelés, a teljes tetőzetet és a faszerkezetes hozzáépítést borító hőtükörfólia, valamint a hővédő rolókkal ellátott tetőtéri ablakok nagyban hozzájárulnak a nyáron hűvös, télen meleg lakáshoz.

A BELSŐ ÉLETTÉR

A külső- és belső nyílászárók is mind fából készültek. A belső fafelületet lakkozás helyett olaj- és viaszréteggel kezeltük. A felső szintre a szintén általunk tervezett egyedi diófa lépcsőn juthatnak fel. A belső tereknek külön hangulatot adnak az indirekt LED-megvilágosítások. „Meseszép ez a környék, ha esik a hó, olyan, mint egy festmény. Ez a ház igazából télen-nyáron, mindig gyönyörű.

Azt hiszem, leginkább a megnyugvást jelenti számunkra a rohanó hétköznapokban. Egy ideális helyszín, ahol a gyermekeink felcseperedhetnek.”

Gerendaház magazin írása

 

Egy földszintes, nyolcvan négyzetméteres szolgálati ház, amelyből tucatnyit építettek a ’70-es években a répcelaki Linde-lakótelepen. Itt kezdődött minden, ide álmodta meg új otthonát egy fiatal házaspár. „A csodálatos környezet miatt vettük meg ezt a kis házat, hiszen a kert és a környék tele van 30-40 éves fákkal, a látvány azonnal elvarázsolt bennünket” – emlékszik vissza a kezdetekre Olivér.

Feleségével együtt úgy vágtak bele az átépítésbe, hogy átgondolták, összeírták, mi fontos számukra egy otthonban, milyen máshol látott megoldások tetszenek nekik.  A legfontosabbnak találták, hogy sok természetes fény jusson a házba, a nagy tereket, és egy, a gyerekek számára is biztonságos otthont. A család igényeit és a már meglévő épület egyedi adottságait a faházépítésben nagy tapasztalattal rendelkező, soproni faipari mérnök, Bogdán Attila (Platánplán Kft.) – a későbbi kivitelező – hozta összhangba. A megoldás az étkező feletti galéria megnyitásnak ötlete volt.

Az átépítés, amely során a régi ház gyakorlatilag teljesen új kialakítást kapott, alig néhány hónapot vett igénybe. Az eredeti épület egy öt méter széles, új faszerkezetű kiegészítéssel bővült, illetve a tetőtér is átalakításra került. „A teljes tetőszerkezetet le kellett bontanunk, hiszen a szaruzat betonból készült, a helyükre szarufák kerültek. Emiatt nemcsak a szigetelés lett jobb, hanem több olyan megoldást is tudtunk alkalmazni, amelyeket nem lehetett volna, ha a betonszerkezet megmarad” –mondja Olivér. a nagy meleg ellenére mindkét szinten feltűnően kellemes a hőmérséklet a házban, légkondicionálóra nincs szükség. A szarufák közötti kőzetgyapot szigetelés, a teljes tetőzetet és a faszerkezetes hozzáépítést borító hőtükör-fólia, valamint a hővédő rolókkal ellátott tetőtéri ablakok nagyban hozzájárulnak a nyáron hűvös, a télen meleg lakáshoz. A téli hidegekben a megfelelő hőmérsékletért a padlófűtés és az alaprajz megváltoztatása ellenére is a ház szívében maradt cserépkályha felel, amely egyedül is képes a galérián keresztül az épületet befűteni.

A külső és a belső nyílászárók is mind fából készültek a házban.  Az összes belső fafelületet lakkozás helyett olaj- és viaszréteggel kezelték.   A munkálatok során a lépcső is új helyre került, ma már egy csodaszép, egyedi,  szintén Bogdán Attila által tervezett diófa lépcsőn juthatunk fel a felső szintre.  

A tereknek külön hangulatot adnak az indirekt LED-megvilágítások.a család életének része a karate, ezért az otthonukban a keleties stílust is igyekeztek megjeleníteni. Ez több helyen, például a szerkezetben, a pergolánál, a belső nyílászáróknál és a lépcsőnél is sikerült, mégsem hatnak erőszakosan a keleti motívumok. „Az építéskor nagyon sok fával dolgoztunk, így hogy a harmóniát megteremtsük, igyekeztünk ezt más anyagok – fém-, üveg- és kőelemek, felületek – használatával ellensúlyozni” – meséli a tulajdonos. A kert szinte összenőtt a barátságos terasszal, és a család, amikor csak teheti, kint tölti az idejét. „Ez a mi kis erdőnk, ha az idő engedi, itt reggelizünk, ebédelünk, vagy rendezünk baráti összejöveteleket” – mondja mosolyogva, majd a kert végében álló apró épületre mutat. A szauna és borospince már akkor megvolt, mikor megvették a házat, a hangulatos pincét kicsit kipofozták, és már a borosüveg tartó fapolcokat is kezdik feltölteni.

„Meseszép ez a környék, ha esik a hó, olyan, mint egy festményen – mondja Olivér. – De igazából ez a ház télen-nyáron, mindig gyönyörű. Azt hiszem, leginkább a megnyugvást jelenti a számunkra a rohanó hétköznapokban. Egy ideális helyszín, ahol a gyermekeink felcseperedhetnek.

Letöltés

Töltse le a  referencia munkánk alaprajzát, vagy a róla készült Gerendaházak Magazin cikket. A Platánplán Készház általános műszaki tartalmának letöltésére is van lehetősége!

GM download
tervrajz
műszaki tartaom letöltés copy

Kérjen ajánlatot még ma. Kollégáink szívesen segítenek Önnek bármilyen kérdésben!