Ez csak természetes!

Ez csak természetes!

A házról részletesen

  • null
    Méret: 114 m2 
  • null
    Család: 4 fő
  • null
    Átadás: 2019

Ez csak természetes..!

A Rába parti Püspökmolnáriban egy magasan energiatakarékos, környezettudatos családi ház születését követhetjük nyomon. A sok tekintetben példamutató épület egyszerre modern, hagyományőrző, energia- és környezettudatos.

A ház tervezésénél az inspirációt a somogyi, tradicionálisan fában gazdag, tornácos parasztházak jelentették. Ez a szép, hagyományos formavilág ötvöződött modern megoldásokkal: a nappali fölött megnyitott tetőszerkezettel, a hatalmas üvegfelületekkel. A cél, hogy kiemelten energiatakarékos épület születhessen, ahol elektromos fűtés és napelem-rendszer biztosítja a felhasznált energiát. Jellemzően csak természetes anyagokat építettek be. Az építkezéshez szükséges elemeket CNC technológiával rendelkező üzemben gyártották le. A faanyagok minden egyes szála egyenként lett bevizsgálva és minősítve. A környezettudatos kivitelezés érdekében a hőszigetelést farost táblák és cellulózszigetelés biztosítja.

Gerendaház magazin írása

A Rába-parti Püspökmolnáriban egy magasan energiatakarékos, környezettudatos családi ház születését követhetjük nyomon. A sok tekintetben példamutató épület egyszerre modern, hagyományőrző, energia-és környezettudatos.

A ház tervezésénél az inspirációt a somogyi, fában gazdag, tornácos parasztházak jelentették. Ez a szép, hagyományos formavilág ötvöződött modern megoldásokkal:  a nappali fölött megnyitott tőszerkezettel, a hatalmas üvegfelületekkel.  A cél, hogy kiemelten energiatakarékos épület születhessen, ahol elektromos fűtés és napelemrendszer biztosítja a felhasznált energiát. Jellemzően csak természetes anyagokat építettek be. Az építéshez szükséges elemeket CNC technológiával rendelkező üzemben gyártották le. A faanyagok minden szála egyenként lett bevizsgálva és minősítve. A környezettudatos kivitzelezés érdekében a hőszigetelés érdekében a hőszigetelést farost táblák és cellulózszigetelés biztosítja.

A kulcsátadás és a teljes beköltözés után felkeressük a tulajdonosokat. Megkérdezzük: az ő szemszögükből hogyan folyt a ház építése,, és mennyire elégedettek új otthonukkal? Erről természetesen következő lapszámunkban be is számolunk.

Év végi magazinunkban mutattuk be, hogyan készült lépésről lépésre egy püspökmolnári, energiatakarékos készház. A család nagy örömére  – december 23-i költözéssel – a szentestét már itt is tölthették! Sokan kíváncsian vártunk és eljött a pillanat, mi is bekukkanthattunk ebbe a tetszetős, kellemes otthonba!

Püspökmolnári Vas megye szíve: a környező nagyvárosok félóra úttal elérhetők, de maga a falu egy csendes, békés, természetközeli hely, befogadó, kedves emberekkel – meséli Krisztina, a négy gyermekes édesanya, miért is költöztek Szombathelyről vidékre. 

Krisztina óvónő, akinek a hagyományőrző kézművesség a hobbija és népi mesterségeket felidéző foglalkozásokat tart kicsiknek-nagyoknak. Talán sokunknak fog ismerősen csengeni, hogyan is vágott bele a gyermekeit egyedül nevelő édesanya a nagy kalandba: egy házépítésbe!

– Azon töprengtem, hogy álljak neki egy új életnek…? Ház kellene, de fogalmam sincs „mit hogyan merre”? Nem értek hozzá. Számos építő cég van, kiben bízzak? És persze a pénztárcám… osztottam-szoroztam. Én olyan házat szeretnék, amely megbízható, stabil… ugyanakkor engem tükröz, amelyben jól érzem magam. Az egészségünket is védi, penészmentes. A pénzemért egy megfelelő minőséget szeretnék kapni és itt nem az olcsó alapanyagokra gondolok, de nem is luxusra. Csak egy igaz otthonra! 

Krisztina elmeséli, hogy milyen sokat jelentett neki, hogy a Platánplán irodáját felkeresve Bogdán Attila – a tervező Stampf Ervinnel – mennyire az ő szempontjait megértve alakították ki a házát.

– Megkérdezték mi az, amit szeretnék, és át tudták élni azt, ami az én álmom: Imádom a régi típusú tornácos parasztházakat! Szeretem, hogy van benne egy központi tér, amit a tűzhely melege hat át, amely szimbolikusan a család összetartó ereje is. Szép lassan összeállt a kép. Kicsit modernebb változatban, energiatakarékos megoldásokkal fűszerezve. Én vizuális típus vagyok, sokat segített, hogy 3D-s tervekkel, képekkel mutatták, hogyan fog kinézni az otthonom.  Számomra az egészben a bizalmi kapcsolat volt a legfontosabb, én még hiszek a magyar szó, az adott szó erejében. 

A ház megjelenése valóban nem szokványos, a régi parasztházak ihlette központi részt itt hatalmas ablakfelületek törik meg, sok-sok fénnyel árasztva el a belső tereket. Egy galériát is nyitottak. A tervezéskor a helyiségek praktikus  elosztása a család igényeire lett szabva. A látszó gerendaszerkezet is a régi  parasztházakat idézi, csak itt minden friss, illatos, üde, hiszen vadonatúj. 

Többen jöttek a faluból érdeklődni a készházas építkezés felől. Mindig betartották az illendőség szabályait, mert az itteni emberek nagyon tisztelettudóak. Attila behívta őket, megmutatta, mi hogyan készül, a kérdéseikre válaszolt – emlékszik Krisztina. Jelenleg három fiú lakik édesanyjukkal a házban. A lakberendezés is „a hagyományőrző és a modern” együttélése, minden családtag ízlése teret kap. Mindannyian élvezik a ház magas komfortját is. Előző családi házuk hideg falú és vizesedésre hajlamos volt, itt egyenletes, kellemes meleg kényezteti a családot – és a szuper alacsony rezsi.  A fűtést villanyról működtetik és korszerű napelemek is segítik az energiaellátást.

Amikor készült a házunk, a faluban nagy látványosság voltunk: óriási daruval hozták a paneleket és nagyon gyorsan zajlott az építkezés. Attila vezényelte, koordinálta az építkezést és a különböző szakágakat is. Én laikus vagyok, de itt egy nagyon összeszokott, profi csapat épített! Precízen dolgoztak, maguk után is mindig rendet tartva. Egyik falubeli gratulált is, mondta, hogy a barátja építész, de ilyen építkezést Magyarországon még nem látott!

Nagyon büszke vagyok az otthonunkra! – meséli Krisztina. – Az első itt töltött napon volt egy meghatározó élményem: a nappaliban lepihentem a kanapén, és fönt az ablaküvegen keresztül kiláttam az égre, ahogy repülnek a madarak…! Az volt az érzésem, mintha ég és föld között lebegnék, olyan eufórikus hangulat kerített magába! És az a látvány, amikor a csillagos ég beragyog a hatalmas üvegfelületen át… elmesélhetetlen. A tágasság, a tisztaság, a természetesség élménye, amit az otthonunk nyújt.

Letöltés

Töltse le a  referencia munkánk alaprajzát, vagy a rla készült Gerendaházak Magazin cikket. A Platánplán Készház általános műszaki tartalmának letöltésére is van lehetősége!

GM download
tervrajz
műszaki tartaom letöltés copy