Jövőbe mutató készház

Jövőbe mutató készház

A házról részletesen

 

 • null
  Méret: 174 m2 garázzsal együtt
 • null
  Család: 4 fő
 • null
  Helyszín: Vas megye
 • null
  Átadás éve: 2021

Gerendaház magazin írása

Egy Vas megyei, csendes, dimbes-dombos, erdős kis faluban járunk, az osztrák határ közelében. Ideális hely „fészekrakásra”, különösen, ha valaki, mint az épülő ház tulajdonosai, igénylik a nyugalmas, szép környezetet és a természetes anyagokból épült otthont.

A ház tulajdonosa tudatosan készülve, átgondoltan vágott bele az építkezésbe. Egy kiváló építész, Lieb Roland Ferenc tervező munkája volt az első lépés a  sikerhez: egy modern, garázzsal, nagy terasszal ellátott otthon. Mivel a gyors építkezés kritérium volt, a tervező ajánlotta a könnyűszerkezetes technológiát, amely kiemelten energiatakarékos otthonok építésére is alkalmas.

A tulajdonosnak fontos volt, hogy professzionális, megbízható generálkivitelezőt találjon, aki megépíti a házat és átvállalja a szervezés nehézségeit is. A tervező tudott ilyen céget ajánlani: a Platánplán Mérnöki Irodát. A kívánt rövid idő alatt megszületett a kiemelten energiatakarékos épület. Elektromos  energiából táplálkozó padlófűtés, hővisszanyerő szellőztető rendszer és napelem rendszer biztosítja a korszerű, környezetbarát és energiatakarékos működtetést. Kizárólag természetes anyagokat építettek be, farost- és cellulóz szigetelést. Az épület falai páradiffúzív megoldással készültek, a „lélegző falak” természetes klímát biztosítanak a háznak. Az építkezéshez szükséges elemeket CNC technológiával rendelkező üzemben gyártották le. A nagypaneles technológia a minőséget, a gyorsaságot és a kiszámíthatóságot is garantálja. 

Alpok-aljára néző, vas-megyei kis település, tágas telek, nyugalom és egy jövőbe mutató otthon a Platánplán Mérnöki Iroda generál-kivitelezésében. Ugye emlékeznek?

A tulajdonos karakterét megismerve semmiképpen nem vártuk, hogy „közhelyes” lakberendezéssel tölti majd be a tágas, szépen tervezett tereket… de mégis rácsodálkoztunk az eredményre!

Egy belsőépítészt is felkértünk avat be a házigazda , szintén a Platánplán, Bogdán Attila ajánlása alapján. A dizájner látványterveket készített, és ezt követve, de közös munkával alkottuk meg a lakberendezést. Ajánlom mindenkinek, hogy érdemes ezt a pluszköltséget felvállalni, mert nagyon nagy segítség. Nehéz elképzelni ugyanis a kezdetben, hogy milyen lesz a végeredmény– és egy jó látványterv segít ebben. Szerintem ilyen szintű munkát így lehet csak megvalósítani.

A tolóajtóval történő térelválasztás ötlete például tőlünk jött. Ez az én mániám, mert nagyon szeretem a nyitott tereket. Volt egy olyan lakásunk, ahol a nappali a hálóval egybe volt, kicsit penthouse stílusban. Ha behúzzuk a tolóajtót:megvalósul a magánszféra. De nappal, amikor a család mozog, kinyitjuk, és még nagyobbnak, szellősebbnek tágasabbnak látszik a lakás. Jól ki lehet használni a teret!

– Az építkezés idején nagy várakozással tekintett „lélegző falszerkezet” és a ház szigetelése, energiatakarékos megoldásai elé. Beváltotta a reményeit?

– Most nagyon ki van próbálva a ház, mert régóta és hosszan tart a kánikula. Ezért volt fontos, hogy meg tudjuk őrizni a ház átlag hőmérsékletét. Ezekben a napokban nagyjából 2-3 fokot melegszik napközben a hőfok, tehát valóban nagyon jó a hőszigetelése a háznak! Ehhez természetesen az kell, hogy reggel átszellőztetünk. Korai kelők vagyunk, fél 6 körül jól átszellőztetjük a házat. Ilyenkor lehűl olyan 22°C-ra és lesz belőle délutánra úgy 25°C, ami nagyon kellemes, ha kint épp 35°C van! A kereszthuzatnál szerintem nem találtak ki gyorsabb átszellőztetést. A szellőztetés, a kiváló szigetelés mellett az árnyékolók is nagyon fontosak. A zsalúziák nélkül nem tudna működni mindez. Az árnyékolással lehet játszani, programozható, távolról irányítható.

Télen még nem laktunk itt, de a kivitelezők már bent dolgoztak. 18 °C-ra volt beállítva a temperáló fűtés, és a nappaliba 22 °C volt februárban, mert a nagy nyílászárók beengedték a téli napot.

– Feltűnően sok a fa…

– Mert szeretjük! Én asztalos családból származom, édesapám asztalos volt. nem olyan nehéz belátni miért szeretjük a fát. Ennek ellenére az arányokat meg akartam találni, hogy ne essek túlzásba. De nagyon jól tud mutatni, a tölgyszínek, a diószínek, hol sötétebb, hol világosabb árnyalatok, olyan szép, természetes hatása van.

Építkezés alatt nagyon elégedettek voltak a generálkivitelezővel, most, hogy benne élnek a házban, mit mondana róluk?

– A Platánplánnál az a jó, hogy mindig a minőségre törekednek. Abszolút elégedettek vagyunk velük.

Tapasztalat szülte jó tanácsok:

Érdemes az elején minél több időt eltölteni a tervezés minél részletesebb kidolgozásával. Amikor a terek elosztását lefixáltuk, még nem gondoltam arra, hogy majd milyen burkolatokat fogunk felrakni. Amikor aztán a nagyméretű, 80X80-as burkolatot kiválasztottuk, csak a szerencsén múlt, hogy nem lett sok leeső, kidobandó maradék.

Az otthonban az elegáns színválasztás, a minőségi burkolatok, az árnyékolás- és világítástervezés, a modern bútorok, a praktikus toló ajtó, a futurisztikus konyha … ötletekben dúskáló szép dizájnelemek. A vezérelv nem a luxus, hanem a „jó felsőkategóriás”, tartós, minőségi elemek beépítése, valamint a funkcionálisan tökéletesen működő megoldások voltak. Egyszerűnek ható, de okosan átgondolt, szépen tervezett, kellemesen élhető otthon.

Letöltés

Töltse le a  referencia munkánk alaprajzát, vagy a róla készült Gerendaházak Magazin cikket. A Platánplán Készház általános műszaki tartalmának letöltésére is van lehetősége!

GM download
GM download
tervrajz
műszaki tartaom letöltés copy