Nívós, szép és még okos is!

Nívós, szép és még okos is!

A házról részletesen

 • null
  Méret: 163 m2
 • null
  Család: 4 fő
 • null
  Helyszín: Répcelak, Vas megye
 • null
  Átadás: 2019

Színvonalas dizájn, minőségi beépített anyagok, 21. századi technológia jellemzi László, Renáta és három gyermekük modern családi házát. Az édesapa maga is műszaki ember, igényes a precíz, minőségi munkára és megoldásokra. Vele beszélgettünk otthonuk születéséről.

2017-ben vásároltuk meg a telket. A házépítést szerettem volna egy generálkivitelező alatt „letudni” ehhez végig néztem minden technológiát a téglaépítéstől kezdve a helyszínen épített könnyűszerkezetig. Végül, ami megtetszett, az a nagypanelos technológia, hogy maga a szerkezet viszonylag rövid idő alatt elkészíthető, mert a gyárban elkészülnek az elemek, így a méretpontosság adott, mert a házelemeket professzionális gépeken gyártják le– sorolja a fő szempontokat László.

Több gyártót is megnéztem, mielőtt döntöttem. Az építőipar egy síkos terület, fontos, hogy megbízható vállalkozót találjon az ember. Akkoriban kollégám volt Bogdán Attila testvére, aki említette, hogy ők is ezzel foglalkoznak, rögtön ezután két épülő házukat is megnéztem. Attilával megvolt az alapbizalom, mert ismertem a testvérét. A megbeszéléseken pedig egyértelművé vált a számomra, hogy ő egy jó faipari szakember, tehát a szakmáját nagyon érti.

A technológia, amivel dolgoznak szintén meggyőzött, nemcsak, hogy nagypaneles, hanem a felhasznált anyagok minősége, hogy természetes cellulózszigetelés van a szerkezetben, kívül pedig farostszigetelés. Ugyanakkor azonos bruttó négyzetméteren nagyobb nettó négyzetmétert tudunk elérni, mert a falvastagságban kevesebb szigetelés kell ugyanahhoz a hőátbocsátási értékhez.

A tervezésnél elég pontos elképzeléseink voltak, interneten több száz látványtervet és alaprajzot gyűjtöttünk. Ami elvárás volt, hogy legyen három különálló szoba, egybenyitott konyha-étkező-nappali. Továbbá, hogy a nappali déli-, a szobák nyugati tájolásúak legyenek, a kiszolgáló helyiségek pedig az északi oldalra kerüljenek. Ez az elosztás hozta magával ezt az érdekes (és ízlésben megosztó) dizájnt, mert az északnyugatra néző utcafrontra kerültek a viszonylag kisebb méretű ablakok.

A fűtés kondenzációs gázkazánról padlófűtéssel működik a házban. Télen nappal 23 °C- ot csinálunk, de minden helyiségben külön lehet szabályozni. Éjszaka a saját hálószobánkat például nem is fűtjük,

hiszen az egész fal egy komplett szigetelés, a födémben is 30 cm vastag szigetelésünk van.

László elmondja, hogy a generálkivitelezés jó döntésnek bizonyult. Említi ismerősét, aki minden szakmunkát maga szervez, így vége-hossza nincs építkezésben van azóta is. Tréfásan meséli, hogy ő megrendelőként „viszonylag nehéz eset”, mert műszaki téren mindenre odafigyel, mindent leellenőriz, ezért szinte valamennyi délelőttön megjelent az építkezésen, amellett, hogy a Platánplán ügyvezetője is mindenen rajta tartotta a szemét.

– Attila nagyon figyelemmel kísérte a dolgokat – emeli ki László –, ő egy-egy építkezésen – mint szakember és kivitelező – komoly figyelmet szentel annak, hogy jól menjen minden. A generálkivitelezésből egyedül a villanyszerelést vettük ki, mivel egy okosházrendszer lett kiépítve, saját kivitelezésben. A kollégám végezte az én instrukcióim szerint. Attila is tudott volna szakember biztosítani erre, de kértem, hogy ezt én csinálhassam. Az épületautomatika most önállóan vezérel mindent, a fűtés, a világítást, az árnyékolókat… A rendszer folyamatosan monitorozza az épületet, és teszi a dolgát felhasználói beavatkozás nélkül. Ehhez kellett egy eredeti, jó programozás, amit elvégeztem, hogy ne kelljen hosszútávon belenyúlni. Talán a legnagyobb előny az automatikus árnyékolás, hogy amikor elkezd sütni a nap, lemennek a zsaluziák és a rendszer irányítja a lamella dőlésszögét is.

 

Beszéljünk kicsit a különleges dizájnról! László és Renáta a lakberendezést az antracit-fehér-halványzöld kombinációjából alkotta meg. Az asztalosmunkák és a bútorok is igényességet sugallnak. A ház külső megjelenésénél szintén az antracit-fehér összeállítás dominál. A gyönyörű vörösfenyő terasz tagadhatatlanul a ház ékessége.

Bárhogy is nézzük, ez a ház kívül-belül, egészében, részleteiben, anyagában, technológiájában, minden szempontból egy igényes, minőségi otthon!”

Letöltés

Töltse le a  referencia munkánk alaprajzát, vagy a róla készült Gerendaházak Magazin cikket. A Platánplán Készház általános műszaki tartalmának letöltésére is van lehetősége!

tervrajz
műszaki tartaom letöltés copy
GM download