A szakember válaszol V. – A farost szigetelés

A szakember válaszol V. – A farost szigetelés

Bíró Pétert, nemzetközi épületbiológust kérdeztük a Naturica Grouptól a Steico farost szigetelésekről:

Platánplán: Szia Péter! Mi is tulajdonképpen az a farost szigetelés? Mióta használják?

Bíró Péter: Fenyőfából készülő természetes hőszigetelés, amely rendkívül környezetbarát és sokrétűen alkalmazható hő-és hangszigetelés. 
Használata Európában több mint 100 éves múltra tekint vissza és a STEICO mára a világ legnagyobb farost alapú hőszigetelés gyártója lett. Évente több mint 35000 passzívházra elegendő hőszigetelő és tartószerkezeti elemet gyárt a cég.

Platánplán: Miben más ez a szokásos polisztirol hőszigetelésekhez képest és miért jobb ezt használni?Bíró Péter: Alapvető eltérés a polisztirol hőszigeteléshez képest, hogy a STEICO farost hőszigetelések páratechnikailag nyitott szerkezetek kialakítását teszik lehetővé, mely plusz biztonságot ad a szerkezetnek. Míg a polisztirol nem megújuló alapanyagból készül, a farost felelőségteljes FSC minősített erdőgazdálkodásból származik, amely garantálja hogy több fát ültetnek, mint amit felhasználnak. A farost hőszigetelés CO2 megtakarítást is jelent, mivel 1m3 fa kb 1000kg CO-2őt köt meg és életciklusa végén problémamentesen kezelhető. 

A farost alapú hőszigetelések alacsony hővezetési tényezővel (akár 0,036-os lambda), nagy sűrűséggel (akár 340kg /m3 míg a polisztirol 5-10kg/m3 a kőzetgyapot 15-25kg/ m3 közötti) és nagy hőtároló kapacitással bírnak. Ez azt eredményezi, hogy a hőszigetelésünk nemcsak téli időben védi meg otthonunkat,de a legforróbb nyári napokon is kellemes hűvöset biztosít otthonunkba. Az ajánlott 10 órás fáziseltolódást már 22 cm farost alapú hőszigeteléssel elérhetjük, míg ugyanehez 40cm üveggyapot ,vagy 32 cm kőzetgyapot kellene. A farost alapú hőszigetelések, mind egészségünkre, mind pedig környezetünkre is ártalmatlanok.

 

Platánplán: Milyen, már kidolgozott, rendszerekben kapható?

Bíró Péter: A STEICO a világ legnagyobb természetes hőszigetelőanyag gyártója, amely egy komplett természetes építési rendszert gyárt így akár a teljes ház felépíthető belőle. https://www.yumpu.com/hu/document/read/59767075/steico-image-hu

Platánplán: Milyen a színezhetősége, időtállósága, tűzállósága és a mechanikai terhelést, hogy tűri ez az anyag?

Bíró Péter: A STEICO farost hőszigetelések mindenben megfelelnek a mai kor követelményeinek és elvárásainak. Egyaránt alkalmazzák családi házaknál de többezer négyzetméteres irodaházakban és középületekben is. Tűzállóságát tekintve a farost hőszigetelések B és E osztályba tartoznak azaz normál éghető, a tűzgátlásként hozzáadott ásványi sóval azonban fokozott tűzbiztonság (akár 90 perces is) érhető el, hiszen kalkulálhatóan ég,  nem csöpög és nem képződnek mérgesgázok az égésnél. A tartósságot tekintve a Németországban található nagyszámú favázas vályogház állományt tudnám példának hozni: nemritka a 500 évnél is régebbi ma is lakott 2-3 szintes épület. 

Platánplán: Beltérbe és kültérbe is lehet-e használni?

Bíró Péter: Igen, létezik beltérben is alkalmazható belső oldali hőszigetelés (pl műemlékvédett homlokzatok estére, vagy telekhatárra épült épületeknél) vagy a padlókiépítésekhez és válaszfalakhoz használt hő-és hangszigetelő táblák.

Platánplán: Milyen felületekre lehet alkalmazni, pl téglára lehet-e, vagy hogyan kell előkészülni a felerősítéséhez?  

Bíró Péter: Gyakorlatilag bármely falazathoz: masszív téglafal, vagy könnyűszerkezetes favázas épület, vályogház, kőház lehet használni a STEICO hőszigeteléseket. A rögzítésük és előkészületük az alkalmazástechnikai leírásban részletesen rögzítve van.

Platánplán: Bárki dolgozhat vele, vagy kell hozzá speciális tanfolyamot végezni?

Bíró Péter: Az a szakember, aki hőszigetelésekre szakosodott ugyanúgy el fog tudni boldogulni a STEICO termékekkel, mint pl egy kőzetgyapotos vagy polisztirolos rendszerrel. A gyártó cég folyamatosan szervez alkalmazástechnikai bemutatókat, 2-3 napos gyakorlati oktatásokat azok számára akiket jobban érdekelnek a termékek.

Platánplán: Hol lehet beszerezni ezt az anyagot?

Bíró Péter: Legegyszerűbben webáruházunkból lehet beszerezni a STEICO hőszigeteléseket, de emelett széles körben forgalmazunk más természetes hőszigeteléseket is: Kender hőszigetelések, 100% gyapjúszigetelés. Webáruházunk elérhetősége: https://webaruhaz.valyogvakolat.hu/

Amennyiben szeretné élőben is megtekinteni, megfogni természetes építőanyagainkat, rétegrendi kérdéseket, anyagválasztási kérdéseket átbeszélni látogasson el a Gyulán található akkreditált épületbiológiai tanácsadóhelyünkre.

Platánplán: Köszönjük szépen Péter, a kimerítő válaszokat!

Ossza meg a hírt!