A Szakember válaszol IV. – Vályogvakolat

A Szakember válaszol IV. – Vályogvakolat

Bíró Pétert, nemzetközi épületbiológust kérdeztük a Naturica Grouptól a vályogvakolatokról:

 

Platánplán: Szia Péter! Mi is tulajdonképpen az a vályogvakolat? Mióta használják?

Bíró Péter: A vályogvakolat vályogból, agyagból, homokból és rostos adalékok hozzáadásával készült, minősített gyári készvakolat, mely számos kiváló épületfizikai, élettani és épületbiológiai előnnyel bír. Legnagyobb előnyként szokták emlegetni a természetes páraszabályozó tulajdonságát, melynek köszönhetően állandó 45-55% közötti relatív páratartalmat biztosít ezáltal meggátolja a penészedés kialakulását. Emelett a vályogvakolataink mentesek mindenféle mesterséges adaléktól, így nem párologtat ki illékony szerves vegyületeket a lakótérbe allergiásoknak is ajánlott. 

Vályogvakolatot az emberiség már több mint ezer éve használ és jelenleg is közel 30% a föld falazatú épületek aránya. Korábban főként vályogházak belső és külső vakolásához használták, mára azonban újépítésű téglaházaknál, irodaházakban és óvodákban is előszeretettel használják pozitív tulajdonságainak köszönhetően. A mai, minősített gyári vályogvakolatok és dekoratív vályog bevonatok rendkívül széles esztétikai igényeiket is képesek ellátni legyen szó egy minimalista, modern, vagy akár egy rusztikus felületről.

 

Platánplán: Miben más ez a szokásos vakolatokhoz képest és miért jobb ezt használni? 

Bíró Péter: Az alkalmazási területét tekintve, azonos a vályogvakolat a manapság használt mész-cement vakolatokhoz képest, azonban a vályogvakolatok számos olyan tulajdonsággal bírnak, amelyet a cement vagy gipszes vakolatok nem tudnak: pl. páraszabályozó tulajdonság, a vályogvakolat képes megkötni a levegőben lévő káros anyagokat és kellemetlen szagokat (ezáltal nem szükséges folyton bekapcsolni a pára-és szagelszívót), minimalizálják az elektroszmogot és csökkentik a belső terekben a szálló finomport.
A vályogvakolatok a kivitelezésben is tartogatnak előnyöket: használatuknál nem kell kesztyűt vagy védőfelszerelést alkalmazni, mert nem irritálják a bőrt és a szemet. Sokkal tovább bedolgozhatóak mivel a vályog újranedvesítve ismét plasztikus, formázható lesz. A bekevert anyag akár 5 napig felhasználható és ha tisztán tartjuk a munkaterületet a lepotyogó anyag újrahasználható. A vályogvakolatok felhordása történhet vakológéppel is és glettvassal is.

A vályogot Nyugat-Európában előszeretettel használják faházaknál mivel a vályog a fától nedvességet von el és így tartósítja azt valamint jótékony a belső lakóklímára. Ebben az esetben valamilyen vakolathordó réteg elhelyezése szükséges: pl STEICOtherm fenyőfából készülő farost hőszigetelő és vakolathordó tábla, vagy a gipszkarton zöld alternatívája a vályogrost lap is használható.

 

Platánplán: Milyen, már kidolgozott, rendszerekben kapható?

Bíró Péter: BIOKAY márkanév alatt olyan minősített  gyári vályog építőanyagokat gyártunk és forgalmazunk, melyek között megtalálhatóak a vályogtéglák, vályogvakolatok, dekoratív vályog bevonatok (vályog glett, nemesvakolat, festék), valamint a vályog szárazépítő táblák is. Emelett természetes alapú hőszigetelések pl. farost, kender, birkagyapjú is megtalálhatóak nálunk.

 

Platánplán: Milyen a színezhetősége, időtállósága, mechanikai terhelést, hogy tűri (pl. ahol, gyerekek vannak, nekik ajánlod)?

Bíró Péter:  A dekoratív vályog felületképző anyagok természetes ásványi és földpigmentekkel színezhetőek, melynek köszönhetően több mint 64 féle színárnyalatot készíthetünk el. Érdekességként a vályog glettet bevonhatjuk egy természetes méhviasz alapú waxal, melynek köszönhetően vízlepergető felüleletet is kialakíthatunk csempe helyett. A vályogvakolatok mechanikailag puhábbak, mint a cementvakolatok, ezért mindenképpen szoktuk ajánlani a vályogvakolatra közvetlenül vályog nemesvakolatunkat 2 vékony rétegben összesen 2mm vastagságban. Ezzel az anyaggal – mivel anyagában színezhető – egyszerre oldható meg a glettelés és a festés. Az így kapott felület tartós és ellenálló. Ha például a gyerekek összerajzolják vagy koszolják a felületet, az egy finom csiszolópapírral (pl 180-as) könnyedén javítható.

 

Platánplán: Beltérbe és kültérbe is lehet használni?

Bíró Péter: Elsősorban beltérben ajánljuk a vályogvakolat, hiszen ott érvényesül legjobban a sok pozitív tulajdonsága, de bizonyos esetekben pl. vályogházaknál, szalmaházaknál az első réteg kültéri vakolataként is alkalmas és ajánlott. Ilyen esetben figyelni kell arra, hogy a vályogvakolatot egy mészvakolat réteggel pl. Hessler HP9-es 100% cementmentes mészvakolat, lássuk el az időjárási viszontagságoktól és főleg az esőtől való védelem érdekében.

 

Platánplán: Milyen felületekre lehet alkalmazni, vagy hogyan kell előkészülni a felhordására? 

Bíró Péter: Szinte bármely ma ismert és alkalmazott felületre fel lehet vinni a vályogvakolatot. Előfordulnak olyan esetek, amikor nem közvetlen lehet alkalmazni, ilyenkor egy tapadóhíd, vagy vakolathordó tábla alkalmazása javasolt. Erről készítettünk egy 16 oldalas technikai leírást, ami itt érhető el:

https://www.yumpu.com/hu/document/view/59750426/biokay-valyogvakolatok-leiras

 

Platánplán: Bárki vakolhat vele, vagy kell hozzá speciális tanfolyamot végezni?

Bíró Péter: A gyári vályogvakolattal dolgozni egyszerű, hiszen tovább bedolgozható az anyag, akár 5 napig flehasználható és ha újranedvesítjük akkor formázható is. A dekoratív vályog termékekhez pl: vályog nemesvakolat, vályog glett ajánlott  ellátogatni valamely gyakorlati műhelymunkánkra, amelyet Tengődön a Környezettudatos Építők oktatási központjában szoktunk megtartani, hogy elsajátítsuk azokat a praktikákat, amivel igazán különleges és szép felületek készülhetnek el. 

 

Platánplán: Hol lehet beszerezni ezt az anyagot?

Bíró Péter:  Legegyszerűbb módja vályog építőanyagaink beszerzésének a webáruházunkból történő beszerzés, és az ország egész területére kiszállítjuk a megrendelt termékeket. https://webaruhaz.valyogvakolat.hu/

Ossza meg a hírt!