Mi a különbség a nagy-, kispaneles technológia, és a helyszíni vázas szerkezet között?

Mi a különbség a nagy-, kispaneles technológia, és a helyszíni vázas szerkezet között?

Helyszíni vázas szerkezet

A legrégebbi faszerkezetes építési mód – a hazai népi építészetben a Somogyi  talpas- és a Tolnai fachwerk tájházak őrzik nyomait. Napjainkban két ága van  a kivitelezésnek: a fűrészáruból a helyszínen összeeszkábált házak és a prémium minőségű hossztoldott, szárított szálanként bevizsgált KVH, alapanyagokból CNC technológiával előregyártott ács kötésekkel ellátott  mérnöki szerkezetek.

Kispaneles technológia

az építőlemezek méretéhez  igazodó (általában 125 cm széles) üzemben előállított standard fal elemekből kivitelezett lakóházak és középületek: boltok, óvodák készültek belőle tömegével a 80-as és 90-es években. Ma is használatos technológia, mivel előállításukhoz kisebb műhelyek is elégségesek. a jelenlegi legelterjedtebb formája a SIP panel.

Nagypaneles technológia

Napjainkban a legkorszerűbb és leggyorsabb faház gyártási technológiája, a fal-, födém-, és tetőszerkezetek elemeit üzemben gyártósorokon akár 13 m-es hosszig egybe összeszerelik a favázszerkezetet, építőlemezekkel borítják, elhelyezik a hőszigetelést a szerkezetben és adott esetben a külső felületeken és azt vakolják is, valamint a külső nyílászárók is a helyükre kerülnek.

Ossza meg a hírt!