Miért fontos a légtömörség? A BlowerDoor teszt és az energiahatékonyság kapcsolata

Miért fontos a légtömörség? A BlowerDoor teszt és az energiahatékonyság kapcsolata

Azt mondják, hogy az épületek az emberek második bőrét alkotják. Ahogyan a bőr védi testünket a külső hatásoktól, úgy az épületek is az otthont biztosítják számunkra. Az egyik kulcsfontosságú tényező azonban gyakran észrevétlen marad: a légtömörség. Miért olyan fontos ez, és miért kap kiemelt szerepet a BlowerDoor teszt?

Az Energia és a Légtömörség Kapcsolata

Az épületek fűtése szorosan összefügg a légtömörséggel. Minél jobb a légtömörség, annál kevesebb hő távozik az épületből, így kevesebb energiára van szükség a fűtéshez. Ennek a kapcsolatnak a feltárására és elemzésére szolgál a BlowerDoor teszt, amely a légtömörség mértékét méri.

A BlowerDoor teszt elsősorban passzív házaknál kerül alkalmazásra, de ipari épületek esetében is kulcsfontosságú lehet. A mérés során azt vizsgáljuk, hogy az épületből mennyi levegő távozik óránként. Egy átlagos háznál ez az érték jelentősen magas lehet, míg a passzív házaknál ez nem éri el akár a 60%-ot sem. A teszt tehát lehetővé teszi a ház csatlakozásainak és tömítéseinek minőségének objektív mérését.

BlowerDoor Mérési Folyamat

Hogyan történik pontosan a BlowerDoor teszt? A folyamat során az épület összes beltéri ajtaját kinyitjuk, légtérré alakítva a belső teret, majd bezárjuk az összes külső nyílászárót. Egy kiválasztott ajtóra felszereljük a BlowerDoor légtömörség mérőjét, amelyet az épület típusa és mérete alapján választunk ki.

A BlowerDoor ajtó szívja ki az épületből a levegőt, létrehozva egy 50Pa vákuumot, amely depresszurizálja az épületet. Ezáltal a külső levegő megpróbálja betölteni az üresedést, és ekkor mérik meg a légtömörséget. A nyomás csökkentése biztosítja, hogy a mérés reprodukálható legyen és összehasonlítható más mérésekkel, minimális időjárási függéstől.

Az Eredmények és a jelentőségük

Farkas Imre (Dörken Kft. ügyvezetője) végezte el házunkon a BlowerDoor mérést:

„A kivitelezés során elvégzett BlowerDoor mérés lehetőséget ad az esetleges hibák gyors és hatékony kijavítására. Ezen az épületen azonban erre nem volt szükség. A légtömörségi eredmény alapján lehetne passzívháznak is minősíteni. Az n = 0,54 1/óra azt jelenti, hogy természetes körülmények között 30 km/órás szél esetén az épület teljes légtérfogata 2 óra alatt cserélődik ki, már amennyire a 30 km/órás szél természetesnek és általánosnak tekinthető.

A jó eredmény elsősorban a gondos, lelkiismeretes kivitelezésnek, az átgondolt tervezésnek, valamint a jó anyag választásnak köszönhető (DELTA®-THENE, DELTA®-LUXX, DELTA®-MULTI BAND, DELTA®-TIXX és DELTA®-FLEXX BAND).

A ház lakóinak azonban majd oda kell figyelniük a friss levegő utánpótlására. Érdemes átgondolni esetleg egy hővisszanyerős szellőztető berendezés beépítését, hiszen így az elhasznált levegő a szellőztető berendezésen keresztül távozna, és az épület igen jó hatékonysággal üzemeltethető lenne.

Gratulálok a Platánplán Mérnöki Iroda Kft. csapatának a kitűnő munkához, a tulajdonosnak pedig a jó kivitelező választáshoz.

 

A BlowerDoor teszt során mért eredmények nemcsak a kivitelezők számára fontosak, hanem a háztulajdonosok számára is. A mérésekkel a kivitelezők tudják igazolni a végzett munka minőségét, míg az épület vásárlásakor a tulajdonosok ellenőrizhetik az épület légtömörségét. Ezáltal a teszt hozzájárul a fenntartható és energiatakarékos épületek előmozdításához.

A légtömörség kulcsfontosságú tényezője az energiahatékonyságnak és az épület teljesítményének. A BlowerDoor teszt segítségével nemcsak mérhetjük, hanem javíthatjuk is a légtömörséget, ezzel csökkentve az energiafelhasználást és hozzájárulva a fenntartható építészet és az energiatakarékosság előmozdításához. Ne hagyja figyelmen kívül a légtömörség fontosságát, mert ez az egyik kulcsa az energiatakarékos és kényelmes otthonoknak.

Ossza meg a hírt!