Nemzetközi projektben vesz részt a Platánplán Kft.

Nemzetközi projektben vesz részt a Platánplán Kft.

Mérnöki irodánk büszke rá, hogy egy nagyszabású európai, kutatás-fejlesztési projektben vehet részt, mégpedig a kontinensről 25 vállalkozást számláló REHOUSE projektben.

Az EU jelenlegi épületállománya az EU kibocsátásának több mint egyharmadáért felelős. Az EU épületállományának több mint 75%-a nem energiahatékony, és a nagyon alacsony, 1%-os éves felújítási ráta azt jelzi, hogy sürgősen meg kell oldani ezt a problémát. Az EU Green Deal elvei szemléltetik, hogy a felújítási projektek hatékonyságának javítása kiemelt prioritás, hangsúlyozva a mélyreható felújítások szükségességét, amelyek több mint 60%-os energiafogyasztás-csökkenést eredményeznek.

A REHOUSE projektet (teljes nevén: Renovation packages for HOLISistic development of EU’s Building Efficiency, maximalizing RES- generation and cost-effectiveness) az Európai Bizottság Kutatási és Innovációs Program Horizontja finanszírozza. A REHOUSE fő eredménye a megvalósítás után a felújítási folyamatok terjedelmének és termelékenységének növekedése, az épületek lakóinak és használóinak komfortérzetének, elégedettségének javulása, valamint a megújuló energia decentralizált előállítására szolgáló integrált megoldások fokozottabb alkalmazása.

A következő 4 év során a projekt 8 innovatív és holisztikus megoldást dolgoz ki a hatékony, költséghatékony és fenntartható felújítási folyamatok érdekében. A megoldásokat 4 kiválasztott épületben telepítenék Görögországban, Olaszországban, Franciaországban és Magyarországon. Ez magában foglalja a részletes terveket, a kísérleti összeállítást és a megoldások érvényesítését szolgáló bemutatókat. A felújítási megoldások sikeresnek bizonyulva bevezethetők a piacra, nagy léptékben valósulhatnak meg, és végső soron hozzájárulhatnak a jelenlegi felújítási ütem felgyorsításához.

Ezenkívül a REHOUSE célja:

  • az iparosított technológiai megoldások elterjedésének fokozása,
  • az építőipar digitalizálásának támogatása,
  • körkörös elveket alkalmazni a teljes értékláncon,
  • biztonságos, fenntartható és másodlagos nyersanyag felhasználásának bevezetése az iparágban,
  • megvalósítani az újrahasznosítást, újrafelhasználást és a hatékony hulladékgazdálkodást a felújítás területén.

„Az EU épületállomány-felújítási folyamatának bővítése nem lehetséges annak műszaki, pénzügyi és legfőképpen társadalmi szempontjainak kezelése nélkül. A REHOUSE projekt holisztikus megközelítést alkalmaz a jelenlegi kihívások kezelésére. A sikeres nyitótalálkozó itt, Valladolidban szilárd alapot teremtett a következő 4 évre.”

(Javier Antolín, Fundación CARTIF, a REHOUSE koordinátora)

Ossza meg a hírt!